Az egy évvel korábbihoz képest 2017. november és 2018. február közötti időszakban csaknem kétszer több Babakötvényt vásároltak a családok gyermekük kincstári Start-értékpapírszámlájára - jelentette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.

Az állampapír állományának kiemelkedő növekedési üteme elsősorban a magas kamatnak köszönhető. Emellett azonban az intenzív marketing, valamint a babakötvény.hu-n és a közösségi médiában történt lakossági tájékoztatási kampány is jelentős szerepet játszott abban, hogy tavaly február vége óta 40 milliárd forintról 60 milliárd forintra emelkedett a Babakötvény állománya.

November közepén jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy a Babakötvény-állomány átlépte az 50 milliárd forintot. A Babakötvény a gyermek 18. életévének betöltése napjáig bármikor megvásárolható, és a befizetett összegnek megfelelő mennyiségű kötvényt a Magyar Államkincstár azonnal jóváírja az értékpapírszámlán.

Az ÁKK szerint a családok egyre inkább döntenek és tisztában vannak azzal, hogy a kiemelkedően magas, jelenleg 5,8 százalékos kamatot garantáló Babakötvényt megéri Start-értékpapírszámlára megvásárolni: az ilyen számlát nyitó családok száma egy év alatt 34 százalékkal emelkedett. A magas kamat miatt egyre több szülő dönt úgy, hogy átviszi a kincstárba a gyermek más pénzügyi szolgáltatónál már meglévő Start-számláját. A pénzt a fiatalok 18 éves koruk után vehetik fel és bármire felhasználhatják. A számla felett kizárólag a gyermek rendelkezhet. A felvehető összeg adó-, járulék- és illetékmentes.

A Babakötvény az előző éves átlagos fogyasztói árindex-változás mértéke felett stabilan 3 százalékos kamatfelárat garantál. Az államilag támogatott, egyszeri 42,5 ezer forint életkezdési támogatáson túl a család éves befizetéseit az állam 10 százalékkal (maximum évi 6 ezer forinttal) kiegészíti és jóváírja minden gyermek számláján, amit ott Babakötvény befektetésként könyvelnek el.