Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egy évvel korábbihoz képest 2017. november és 2018. február közötti időszakban csaknem kétszer több Babakötvényt vásároltak a családok gyermekük kincstári Start-értékpapírszámlájára - jelentette az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.

Az állampapír állományának kiemelkedő növekedési üteme elsősorban a magas kamatnak köszönhető. Emellett azonban az intenzív marketing, valamint a babakötvény.hu-n és a közösségi médiában történt lakossági tájékoztatási kampány is jelentős szerepet játszott abban, hogy tavaly február vége óta 40 milliárd forintról 60 milliárd forintra emelkedett a Babakötvény állománya.

November közepén jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy a Babakötvény-állomány átlépte az 50 milliárd forintot. A Babakötvény a gyermek 18. életévének betöltése napjáig bármikor megvásárolható, és a befizetett összegnek megfelelő mennyiségű kötvényt a Magyar Államkincstár azonnal jóváírja az értékpapírszámlán.

Az ÁKK szerint a családok egyre inkább döntenek és tisztában vannak azzal, hogy a kiemelkedően magas, jelenleg 5,8 százalékos kamatot garantáló Babakötvényt megéri Start-értékpapírszámlára megvásárolni: az ilyen számlát nyitó családok száma egy év alatt 34 százalékkal emelkedett. A magas kamat miatt egyre több szülő dönt úgy, hogy átviszi a kincstárba a gyermek más pénzügyi szolgáltatónál már meglévő Start-számláját. A pénzt a fiatalok 18 éves koruk után vehetik fel és bármire felhasználhatják. A számla felett kizárólag a gyermek rendelkezhet. A felvehető összeg adó-, járulék- és illetékmentes.

A Babakötvény az előző éves átlagos fogyasztói árindex-változás mértéke felett stabilan 3 százalékos kamatfelárat garantál. Az államilag támogatott, egyszeri 42,5 ezer forint életkezdési támogatáson túl a család éves befizetéseit az állam 10 százalékkal (maximum évi 6 ezer forinttal) kiegészíti és jóváírja minden gyermek számláján, amit ott Babakötvény befektetésként könyvelnek el.