Pár nap múlva lesz 2 éves a kormány családtámogatási intézkedései között kifejezetten a gyermekvállalás ösztönzését célzó megoldása, a babaváró kölcsön, és 2019 júliusától idén április végéig bőven 1200 milliárd forint fölé került a kihelyezett összeg – áll a money.hu összeállításában.

Az ingatlanfedezet nélkül igényelhető, teljesen szabad felhasználású, maximum 10 millió forintos kölcsön eleve kedvezményes kamatozású az állami támogatás miatt, és a havi törlesztés is maximálva van 50 ezer forintban. Ráadásul az első gyermek megszületése után a konstrukció a teljes futamidőre kamatmentessé válik, a második gyermek megszületése után a tőketartozás 30, a harmadik gyermek megszületésével pedig a teljes felvett összegét leírják és vissza nem térítendő támogatás lesz belőle.

Havi átlagban 58 milliárd forintra rúgott a családok által felvett babavárók összege, ami meghaladja a járvány előtt slágertermék, a személyi kölcsönök igénylésének járvány előtti 40-50 milliárd forintos átlagos összegét. A lakosság teljes hitelállományának már 15 százalékát teszi ki a babaváró. Kockázati szempontból pedig lényeges, hogy a babavárós adósok jelentős része, 10 családból 4-en már kamatmentesen törlesztenek, mivel már megszületett, vagy úton van az első gyermek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérése szerint a bankok azzal számolnak, hogy 2021 végére a babaváró kölcsönök állománya bőven 1500 milliárd forint fölé emelkedik. Az a vélekedés, hogy bár a járvány alatt is viszonylag erős volt a babaváró iránti kereslet, de a pandémia múltával még bátrabban vállalnak majd gyermeket a fiatal családok.

A babaváró kölcsön az állami támogatás miatt szigorú feltételekkel igényelhető, de így is lehetnek eltérések a bankok között, például a hitelképességi vizsgálat terén. Előfordulhat olyan helyzet, hogy az igénylést valamilyen oknál fogva az egyik bank elutasítja, egy másik azonban elfogadná és folyósítaná a kívánt összeget.