A koronavírus-járvány miatt ugyan áprilisban 17 százalékkal kevesebben érdeklődtek a babaváró hitel iránt, májusban már az idei havi átlagnak megfelelően alakultak az igénylések - írja a Money.hu elemzésében.

Az elmúlt hetekben új jogszabályok jelentek meg, amelyek eredményeként a jövőben a korábbinál többen igényelhetik majd mind a babavárót, mind pedig a támogatott lakáshiteleket, előbbit például a feltételeknek megfelelő mozaikcsaládok is kérhetik.

Az igénylést elindító érdeklődők 24 százaléka kért babaváró hitelt vagy államilag támogatott csokos lakáshitelt. Vagyis az érintettek közül minden negyedik igényelt kedvezményes konstrukciót. A portál összeállításából kiderül az is, hogy az utóbbi 12 hónapban az érintettek többsége, 76 százaléka lakáscélra fordítható piaci jelzáloghitel iránt érdeklődött.

A jövő évi költségvetési tervezet alapján a babaváró támogatásokra 67 milliárd forintos keret lesz - de a kormány szerint ez felülről nyitott tétel, vagyis emelhetik a lehívható pénzeket -, csokos lakástámogatásokra pedig majdnem 250 milliárd forintot szánnak. Összesen tehát több mint 300 milliárd forint lesz a keret. Az idei évben hasonló a nagyságrend, a 2020-as évre a költségvetés a babaváróra 26 milliárdot, a lakástámogatásokra pedig 297 milliárdot irányzott elő, ám ez az összeg esetlegesen változhat a koronavírus-járványból adódó hatások miatt.