Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Továbbra is elérhető a Családvédelmi Akcióterv egyik legnépszerűbb támogatása, a babaváró, amelyet 2024. december 31-ig igényelhetnek a gyermeket tervező házaspárok. Az ügyfelek körében a kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsön legnépszerűbb felhasználási módja továbbra is a lakásvásárlás, de egyre magasabb arányban költik otthonuk felújításáraenergetikai korszerűsítésre is az összeget a hitelfelvevők.

A maximum 20 éves futamidőre szóló, legfeljebb 10 millió forint összegben kérhető kamatmentes kölcsön előnye, hogy bármire felhasználható és nem szükséges hozzá ingatlanfedezet.

Erre költi a babavárót a magyar lakosság

A Credipass 2022-es adatai alapján az ügyfelek élnek is a szabadság adta lehetőséggel, volt, aki autóvásárlásra, mások utazásra költötték a kapott összeget.

  • 2022-ben a legtöbben, az igénylők 87,4 százaléka ingatlancélra fordította a támogatást.
  • A hitelfelvevők kisebb része, 15,6 százaléka ingatlanfelújításra, bővítésre, korszerűsítésre költötte a kapott támogatást.
  • 71,8 százalékuk pedig otthonteremtési céllal folyamodott a kölcsönért.
  • A harmadik legnépszerűbb az egyéb kategória volt, az igénylők 4,8 százaléka nem nevezte meg pontosan, hogy mire szánja a szabadon felhasználható összeget.
  • A hitelfelvevők 95 százaléka a maximális összegre nyújtotta be kérelmét.

A támogatás meghosszabbításáról szóló rendelet megérkezéséig nem volt biztos a folytatás, így az igénylők a leadási határidő előtti utolsó hajrában megrohamozták a pénzintézeteket, az MNB adatai alapján dupla annyi új szerződést kötöttek decemberben, mint az azt megelőző hónapban – vélte a Duna House elemzője, Benedikt Károly.

Az ingatlanpiaci áremelkedés régiótól és ingatlantípustól függetlenül stagnáló, néhol minimálisan csökkenő tendenciára váltott a használt ingatlanok piacán, mégis egyre ritkább, hogy az ügyfelek csupán a babaváró támogatás összegéből fedezzék az ingatlanvásárlást.