Ezzel szemben a magyar hatóságok maguk kezdeményeztek egyeztetést az Európai Bizottsággal a hitelprogram kapcsán. A Bizottság nem adott ki semmilyen hivatalos állásfoglalást a programról, és vizsgálatot sem indított ez ügyben.

Az állami támogatásra alkalmazandó EU-szabályok egyébként nem vonatkoznak a magánszemélyeknek adott támogatásokra, és nem kérdőjelezik meg a magyar kormány örvendetes családpolitikai céljait, hanem az uniós versenypolitika részeként a gazdasági szereplők közötti verseny torzulását hivatottak meggátolni - írja az EB.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Nemzet szombaton azt írta: csökkentené az állam által nyújtott babaváró támogatás kezességvállalási szintjét az Európai Bizottság, mivel álláspontja szerint a rendszer jelen állapotában uniós versenyjogot sérthet.

A magyar kormánynak vélhetően más célja voltak a félrevezető kommunikációval, ugyanis a Magyar Nemzet hasábjain a családtámogatásokat párhuzamba állították az úgynevezett "migránskártyákkal", amely szintén gyakori eleme a kormányzati kommunikációnak.