A télen nem lakott ingatlanoknál fontos a vízhálózat és a vízmérők víztelenítése, valamint a vízmérőakna letakarása, szigetelése, de javasolt az ingatlan rendszeres ellenőrzése is az esetleges károk megelőzésére.

A télen is lakott ingatlanoknál fontos, hogy a vízmérőaknát szigeteljék. Ugyanakkor azokra a vezetékszakaszokra is figyelni kell, amelyek kevésbé védett helyen (pincében, falon kívül) vannak, ezeket is célszerű szigetelőanyaggal védeni - olvasható a portálon.

QP | Quality Placement

A kerti csapokat vízteleníteni kell, valamint a telepített öntözőberendezésekre is érdemes jobban odafigyelni, mert ezek bár fagyállók, az élettartamukat meghosszabbíthatja, ha víztelenítve vannak. Amikor az idő - a nagy hideg után - enyhülni kezd, érdemes ellenőrizni a vízmérőt.

Amennyiben nem forog a mérő csillagkereke, ha megnyitja a csapot vagy szilánkosra tört a vízmérő üvege, esetleg eldeformálódott a számlálószerkezet, vagy a lakásban nem folyik a víz - ezekben az esetekben valószínűleg csőtörés történt, amelyről a szolgáltatót értesíteni kell.

Ebben az esetben fel kell hívni a vízdíjszámlán szereplő víziközmű szolgáltató hibabejelentő számát, és érdeklődni, hogy a továbbiakban mi a teendő. Fontos még felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy minden olyan vízelfolyás, amely a szolgáltatási pont utáni hálózaton keletkezett, a felhasználó számláját terheli, mert az ő birtokán lévő hálózat meghibásodása okozta a veszteséget. Erre a hatályos jogszabályok kötelezik a felhasználókat.

Érdemes tehát mindenkinek odafigyelni a vízmérőkre, hiszen azok rendeltetésszerű működtetése mindenkinek közös érdeke.