Magyarországon sokéves átlagban 550-600 ezer tonna alma terem. Idén a termés az átlagos közepes szint körül lesz - közölte Apáti Ferenc az InfoRádióban.

Húsz-harminc éve a magyar almatermés körülbelül kétharmada feldolgozóipari minőségű, míg egyharmada étkezési, első osztályú minőség, ami közvetlenül a fogyasztók asztalára kerül. Idén azonban elképzelhető, hogy az étkezési minőségű alma aránya még az egyharmadot sem éri el - mondta a terméktanács alelnöke. Több termesztőkörzetben voltak jégverések is, illetve a varrosodás-fertőzés és a molyfertőzés is rontja az alma minőségét.

QP | Quality Placement

"Az, hogy az alma minősége rossz, egy harminc-negyven éve létező idült probléma. Ennek a legfőbb oka az, hogy a 26-27 ezernyi almaültetvény szűk kétharmada gyenge színvonalú ültetvény gyenge fajlagos hozamokkal és gyenge minőséggel - mondta Apáti Ferenc. Továbboi részletek az inforadio.hu-n olvashatók.