Az Együtt-PM szövetség azt javasolja, hogy a banki különadóból írják le az árfolyamgátban részt vevők gyűjtőszámlán halmozódó tartozásának egy részét. Az árfolyamgát volt az egyetlen kormányzati intézkedés, amely átmeneti segítséget jelentett a devizahiteleseknek - mondta el Bajnai Gordon, a szövetség vezetője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint azonban ez is "ketyegő bomba", amelyet hatástalanítani kell. Ezért - folytatta - azt javasolják, hogy a bankokat terhelő különadó jelentős részéből segítsék az árfolyamgátat igénybe vevő devizahiteleseket, csökkentsék a gyűjtőszámlán halmozódó tartozásukat.

Az Együtt-PM szövetség emellett a Nemzeti Eszközkezelő feltőkésítését szorgalmazza, valamint azt, hogy a Bajnai-kormány időszakához hasonlóan a munkanélküli adósoknak két évig csak havi tízezer forintot kelljen törleszteniük.

"Matolcsy-pótdíj"

A volt kormányfő hangsúlyozta, ezek azonnal megvalósítható javaslatok, a devizahitel-probléma megoldásához viszont a Magyarország iránti bizalom helyreállítása, gyökeres gazdaságpolitikai fordulat és a forintárfolyam ebből következő erősödése szükséges. Ehhez pedig véleménye szerint kormányváltás kell. Hozzátette, kormányzása alatt a forint euróhoz viszonyított árfolyama 317-ről 264-re csökkent.

Kitért arra is, hogy a 2010-es kormányváltás óta megtízszereződött a bajban lévő - nem fizető vagy legalább 90 napos késedelemben lévő - devizahitelesek száma. Ezt a munkanélküliség növekedésével és a forint gyengülésével magyarázta, hozzátéve, a devizaadósok minden svájci frank vagy euró után harminc forint "Matolcsy-pótdíjat" fizetnek, ugyanis az árfolyam tíz százalékkal gyengébb a kormányváltáskorinál.

A devizahiteleseket mentő kormányzati tervekről azt mondta, sok konkrétum még nem ismert, de úgy tűnik, a kormány elbizonytalanodott, "nagy dérrel-dúrral nekirontott a bankoknak, majd megijedt tetteik várható következményeitől, és gondolkodási időt kért". Hozzátette, kiszivárgott hírek szerint a kormány olyan akciókat tervezett, amelyek romba dönthették volna a magyar bankrendszert.

A volt kormányfő kérdésre válaszolva az MTI beszámolója szerint ostobaságnak nevezte a luxusáfa bevezetésének tervét, amelyről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt reggeli rádióinterjújában. Bajnai Gordon szerint a gazdagabbak így külföldön vásárolnák meg a luxuscikkeket, és ez tovább csökkentené a fogyasztást.

"A zsoldosok kifizetése"

Szintén ostobaságnak minősítette a reklámadó esetleges bevezetését, amellyel szerinte a kormány meg akarja fegyelmezni a független hírműsorokat sugárzó kereskedelmi televíziókat, illetve - a jelenlegi veszteség növelésével - lehetővé akarja tenni, hogy a "Simicska-birodalom" megvásárolja az egyiket.

Az Együtt-PM vezetője arról is beszélt, az elmúlt egy hétben ismét bebizonyosodott, hogy az Orbán-kormány "rabol és rombol". Nőtt az államadósság, a hiány csak a magánnyugdíjvagyon felhasználásával tartható három százalék alatt, tovább csökkent az ipari termelés - sorolta. Bajnai Gordon szerint bár a kormányzat radikális multiellenes retorikát folytat, mégis a trafik- és a termőföldügy, valamint a takarékszövetkezetek "államosítása" is azt mutatja, hogy a kis- és közepes vállalkozások nyugtalankodhatnak, mivel vagyonuk kell "a zsoldosok kifizetésére".