A balatonszemesi önkormányzatnak és a település vezetőinek címzett, pár napja indított online petícióban az aláírók kérik a volt „Orosz tábor” területének önkormányzati tulajdonban tartását közparkként, vagy egyéb módon, és tiltakoznak az ingatlan eladása ellen - írja a hirbalaton.hu.

Az aláírásgyűjtők szerint a képviselő testület értékesíteni kívánja befektetők részére a falu közvagyonát képező volt „Orosz tábor” (hrsz: 295+465) néven említett ingatlan 295-ös hrsz-ú,7908 nm-es részét.

„Sajnos a 2021. október 27-én megtartott nyilvános ülésen a döntéshozók által említett ígéretek, érvek, szóbeli szándéknyilatkozatok nem garantálják azt, hogy – a lakosság jogos félelme alapján – az eladni kívánt ingatlanon ne egy újabb giga beruházás vagy lakópark negyed jöjjön létre.”

Az ingatlan ügyében az Építészfórumnak a település polgármestere, Németh Kornélné azt mondta, hogy "még csak a gondolat fogalmazódott meg arra vonatkozóan, hogy hasznosítsuk”. A területet a falu vezetője is Balatonszemes legértékesebb területének tartja, „szeretnénk nagyon megalapozott döntést hozni”.

A civilek szerint „az értékes ingatlant minimum eladási ár meghatározása nélkül kívánják meghirdetni, ami arra a félelemre ad okot, hogy jóval áron alul is megszerezheti egy ingatlan befektető.”

A tiltakozók attól is tartanak, hogy amennyiben a helyhatóság nem változtat az a területre vonatkozó 10 méteres építménymagasság mértékén úgy lehetőséget biztosít monstrumépítmény(ek) létrehozásához. Követelésük szerint az értékes területet a falu tulajdonában kell tartania a mindenkori önkormányzatnak. Emellett az építhető ingatlanok legnagyobb magasságát 4,5 méterben határoznák meg.

A peticionisták szerint „az önkormányzat elzárkózik a terület tulajdonjogának megtartása melletti ésszerű hasznosítástól. Lesöpörte az összes – akár helyi vagy akár nyaraló tulajdonos általi – javaslatot, amit a terület hasznosítására tettek (például kemping, kalandpark).