siófoki Aranyparton két mólóját felújíttatta a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, majd átadja üzemeltetésre a siófoki önkormányzatnak – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A két móló állami tulajdonú, nem tervezik azok önkormányzati tulajdonba adását. Az üzemeltetési megállapodásról még folynak az egyeztetések.

  • A vízügy a móló körül megtisztította a medret, felszámolta az illegális csónakkikötőt.
  • A két móló környékéről 19 veszélyes acélkarót, két parti lejáró-rámpát, egy kislétrát, egy vízibicikli kiemelésére szolgáló stéget és egy horgonyt helyettesítő, életveszélyes eszközt távolítottak el.

Amennyiben megállapodnak, az önkormányzat döntése lesz a hasznosítás jellege. Ha abban csónakkikötő is szerepel, akkor ahhoz be kell szerezni a szükséges engedélyeket.

A Siófok honlapján olvasható előterjesztések szerint az önkormányzat számára kedvező a két mólóért fizetendő bérleti díj, azok turisztikai hasznosítását tervezik. A döntés az áprilisi képviselő-testületi ülésen várható.

Rengetegen várják már ezt a balatoni pillanatot

Április 8-án beröffentik a dízelt a balatoni hajókon: az első Siófokról indul útnak. Bővebben>>>

Veszélyes tárgyaktól tisztítják meg a Balatont

Az OVF közölte, hogy a Balaton-parton idén több helyen is folytatódik a meder tisztítása. Önkormányzatokkal és a vízi polgárőrséggel együttműködve

  • horgászkarókat, felborult stégeket, illegális bejárókat számoltak fel Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Örvényes területén.
  • Balatonfűzfőn a vasút védelmét szolgáló kőszórásra illegálisan telepített víziállásokat távolítottak el.

Ha mindenütt megvalósulna az összefogás, és lenne elegendő pénz, akkor is hat évbe telne a Balaton teljes medrének mentesítése az oda nem való, sokszor veszélyes, illegális tárgyaktól.

A helyzet javulásához szükség van a folyamatos ellenőrzésre, szemléletváltásra és a horgászok egyéni felelősségvállalása is.