Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Balaton-parti éttermekben és halsütödékben 2013 decembere, a balatoni halászat betiltása óta nem lehet balatoni halat kapni. Azóta kell beérnünk a fagyasztva importált argentin hekkel, a kazah, román süllővel és a halastavi - kukoricán, tritikálén hizlalt - ponttyal. Ez a tarthatatlan állapot hogyan szolgálja a magyarországi halfogyasztás népszerűsítését? - írta az agrárminiszternek címzett írásbeli kérdésében Steinmetz Ádám jobbikos képviselő.

A képviselő szerint az évi 6 kilogrammos átlagos halfogyasztásunk a harmadát sem éri el az uniós átlagnak. Pedig különösen fontos társadalmi érdek fűződik a magyarországi halfogyasztás növeléséhez és az egészséges táplálkozás népszerűsítéséhez, mert megállapítható, hogy azok az emberek, akik számottevően több halat esznek, számottevően tovább is élnek - írta a képviselő, aki szerint turisztikai szempontból is elfogadhatatlan, hogy a térségben lakók és az idelátogató vendégek "nem fogyaszthatnak a jó minőségű, kulináris élményt nyújtó, bioterméknek számító balatoni halból".

Pár évvel ezelőtt maga Orbán Viktor miniszterelnök úr is felháborodásának adott hangot az ügyben. A kormány azóta lehetővé tette, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. árulhasson balatoni eredetmegjelölésűnek nevezett halat. Ezek a halak azonban nem a magyar tengerből, hanem a Balaton vízgyűjtő területén található tógazdaságokból származnak. Ez azonban a szemfényvesztés tipikus esete. Az a vendéglátós tehát, aki azt állítja, hogy a Balatonból származik a tányérunkon lévő hal, vagy nem mond igazat, vagy illegális forrásból szerzi be azt. A horgászok ugyanis nem adhatják el a kifogott halat.

- írta Steinmetz Ádám, aki egyben egy szakmai alapú párbeszéd elindítását javasolja annak érdekében, hogy valódi balatoni halat lehessen fogyasztani anélkül, hogy sértenék a magyar tengeren pecázó közel 80 ezer horgász érdekeit.

Nagy István agrárminiszter a válaszában azt írja, hogy szerinte a balatoni halászat 2013 decemberi, illetve a többi természetes vizünk kereskedelmi halászatának 2016 januári megszűnése miatt nem tűnt el az éttermekből és egyéb vendéglátóegységekből a magyar hal. "A hazai kiskereskedelem halhús igényét a kereskedelmi célú halászat megszüntetését követően - hasonlóan az azt megelőző állapothoz - az akvakultúrás termelés hivatott biztosítani, nem utolsó sorban szem előtt tartva a fogyasztók érdekében felállított élelmiszerlánc-biztonsági követelményeket. A halfogyasztás növelését 2018-tól a hal és a hazai termelésű halhús 5 százalékos áfa-körbe sorolása és a hazai termelésű hal részben állami forrásból finanszírozott promóciója is támogatja."

A miniszter szerint ugyanakkor "senkinek sem kell lemondania a balatoni halról, ha ahhoz ragaszkodik, hiszen a horgászati lehetőség minden hazai polgár és külföldi vendég számára adott, és a rekreációs tevékenység keretében kifogott zsákmány gasztronómiai felhasználásának semmilyen akadálya sincs."

Az agrártárca továbbra is kiemelt figyelmet fordít a halgazdálkodási ágazat helyzetére és problémáira. A kormány minden segítséget megad ahhoz, hogy a hazai horgászat, a horgászturizmus fellendüljön és magyar haltermékek iránti fogyasztói bizalom erősödjön - írta válaszában Nagy István.