Komoly haltelepítési program futott a múlt évben (is) a Balatonnál. Összesen 340 689 kilogramm ponty, illetve compó, süllő. E mellett összesen 412 830 egyed is tóban folytatja. Lesz miből válogatni a horgászoknak az engedélyezett időszakban. A múlt év február végétől december közepéig szervezte a balatoni és kis-balatoni haltelepítéseket a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A munka nagyságát jól jelzi, hogy 106 fuvarral, összesen 11 256 kilométert megtéve, 33 helyszínen történtek haltelepítések.

A pontytelepítések fő szezonja az ősz, mert ekkor halásszák le tógazdaságaik halastavait, de idén is szerveztek tavaszi és nyári telepítéseket is. Éves szinten 300 ezer kilogramm vegyes 2-3 nyaras korú ponty szerepel a a társaság telepítési kötelezettségében. Ezt minden évben igyekeznek túlszárnyalni, 2020-ban az év során végül 337 151 kg pontyot sikerült a tóba engedni - derül ki a társaság jelentéséből.

Költséghatékonyság miatt a tógazdaságaikhoz közelebb eső déli parti helyszínekre többször is szállítottak, de a távolabb eső északi parti helyszínekre is vittek pontyot legalább egyszer az évben. A haljelöléses vizsgálatokból ismert, hogy a halállomány az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint. Ennek ellenére a horgászok igényei miatt minden évben törekednek arra, hogy a Balaton három medencéje között nagyságrendileg egyenletesen osszák el a telepítéseket. A múlt évben így a keleti medencében 131 453, a középsőben 104 590, a nyugati medencében pedig 101 108 kilogramm tömegű pontyot engedtek a tóba. A keleti medencébe arányaiban egy kicsivel több halat szállítottak az ott jellemző gyengébb fogási esélyek miatt.

Egy- és kétnyaras süllőből 2020-ban összesen 3038 kilónyit telepítettek a Balatonba, ami szabad szemmel is láthatóan elmaradt a 6 ezer kilós éves kötelezettségtől. Süllőből még nem önellátó a társaság, így ki vannak szolgáltatva a közbeszerzés és a piaci viszonyok okozta nehézségeknek. Idéntől azonban reményeik szerint megoldódik ez a probléma, mert a móriczhelyi és a fonyódi tóegységek visszatérnek a cég kezelésébe, az így megnövekedő tenyésztő terület pedig már elegendő lehet a kötelezettség megtermelésére.

Balatoni haltelepítések 2020-ban
ponty (kg)337 151
egy- és kétnyaras süllő (kg)3038
két- és háromnyaras compó (kg)500
előnevelt csuka (db)252 000
kétnyaras balin (db)15 00
előnevelt kétnyaras balin (db)120 000
egy- és kétnyaras kősüllő (db)14 300
egynyaras menyhal (db)11 000
forrás: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Egy- és kétnyaras kősüllőből rekord mennyiséget telepítettek, összesen 14 330-at. Az utóbbi két faj esetében az anyahalakat a Balatonból fogták be, majd mesterségesen szaporították és intenzív körülmények között nevelték őket.

A munka "A balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása elnevezésű" GINOP-projekt keretében valósult meg.

Előnevelt csukából a 250 ezres kötelezettséget 2 ezerrel meghaladva helyeztek ki a Balatonba és a vízrendszer befolyóiba. A 252 ezer betelepített csukát idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállították a Balaton partjára, ahol a helyi horgászok a csónakjaikból, valamint a halőrök motorcsónakjaiból és a balatoni befolyók partjairól engedték őket szabadon a parti növényzet előterében. Kétnyaras balinból 2020-ban 15 500-at telepítettek a Balatonba, de 120 ezer előnevelt korosztályú is a tóban folytatja életét.

Kép: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Két és háromnyaras korú compóból a kötelezettséget túlteljesítve, 500 kilogrammot telepítettek.

Idén folytatták a 2015-ben megkezdett menyhal újrahonosítási programot: október elején összesen 11 ezer egynyaras példányt engedtek szabadon.

A társaság a Kis-Balatonon is szervezett haltelepítéseket, itt a kötelezettségüknek megfelelve 250 ezer előnevelt pontyot, továbbá 51 ezer előnevelt csukát és 50 ezer előnevelt süllőt helyeztek ki.