A már építésekor is eléggé megosztó balatonfenyvesi kikötő körül újabb háborgás kerekedik, mert az üzemeltető a gigakikötő keleti szára melletti szabadstrandra szivattyúzza át a kikotort iszapot. A hirbalaton.hu olvasója jelezte a portálnak, hogy a Fenyves Yacht Club luxuskikötőjéből nyomják ki az iszapot a kikötőtől keletre található községi szabadstrandra. A munkálatok idejére le is zárták a közforgalom számára szabad keleti mólószárnyat – ám, ha minden igaz, húsvétra ismét megnyitják.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság február 8-án adott mederkezelői hozzájárulást a kikötő fenntartó kotrásához.

A fenyvesi önkormányzat hozzájárult a strand területén lévő lidó helyreállításához. A munka vízimunka végzési engedéllyel rendelkezik – válaszolta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a hirbalaton.hu megkeresésére.

A Balaton Dock Kft., mint a fenyvesi (és az alsóörsi) kikötő tulajdonosa és üzemeltetője nevében Deák Márton reagált a munkálatokat kísérő felháborodásokra, sajtóhírekre a polgármesternek. „A karbantartási munkálatok a Balatoni Vízügyi Kirendeltség és a helyi önkormányzat engedélyével, és annak alapján folynak.”

Olvasói fotó
Olvasói fotó
Kép: Napi.hu

Nem a Balaton feltöltése folyik, hiszen nem külső anyaggal, hanem a tó saját mederanyagával töltik fel a keleti móló tövét. “Területet sem foglalunk, hiszen az engedélytervekben előírt un. uszadékfogó elhabolt korpuszát építjük újjá” – fogalmaz Deák Márton. Állítása szerint ezen semmit nem akarnak építeni, itt kell rendszeresen a strand felől ideúszó hulladékot felszedniük.

A levél kitér arra is, hogy a munkálatok során kiemelt figyelmet fordítanak a kikötő mellett található szabadstrand előtti vízterület állapotának megőrzésére a tevékenységük rendszeres monitoringozásával. “Természetesen, ha bármely negatív változást észlelünk, azonnal abbahagyjuk a munkákat” – fogalmaz a levél, amiből nem derül ki, mit tartanak negatív változásnak.