A parti szakaszon jó a nádminőség a jogi partvonalon azonban jelentősen, mintegy egyharmadára csökkent az első osztályú nád mennyisége az elmúlt 15 évben – állapította meg a Balaton nádtérképet készítő munkacsoport 2020-as felmérésében.

A nádasok minősége és mennyisége visszahat a Balaton vízminőségének romlására és a parti régió jó ökológiai állapotának alakulására – írja a hirbalaton.hu.

Az öt évente végzett átfogó felmérés szerint a Balaton jogi partvonalán a nádasok területe nem változott az elmúlt öt évben, a parti területeken azonban a vízszintnövekedésnek köszönhetően nőtt a nádterület.

“Ha a parti zónából, a víz szélén, a víz felőli, vízben álló zónából és a szárazföld felőli zónából nádasok eltűnnek, akkor eltűnik egy természetes szűrőzóna. Ez egy természetes növényöv, ami a kívülről jövő terheléseket megszűri és a nyílt vizet nem engedi károsítani. Ilyen összefüggésben természetesen kapcsolat van a nádasok jó egészségi és ökológiai állapota valamint a jó vízminőség között” – mondta Pomogyi Piroska hidrobiológus.

Ha a nádasokat felszabdalják stégekkel, bejárókkal és nyiladékokkal, akkor betelepülnek az idegenhonos növények és állatfajok. Az özönnövények megjelenésével a nádasok jó állapota megszűnik, tovább romlik. Az inváziós növények kiszorítják a természetes hazai növényeket és megváltozik a nádasok szűrőképessége is.

A Balaton víz felőli oldalán mára egyértelmű minőségromlás figyelhető meg, ami a rendszeres nádaratás hiányának tulajdonítható. A szakemberek ezért a természetes partszakasz védését sürgetik

“Rendkívül sürgető a természetes partszakasz védelme. A Balaton nagyon sekély tó, amelyiknek az a jellemzője, hogy kifejezetten széles parti zónája, nádas öve van. Ha ezt tönkre teszik, akkor a Balaton maga megy tönkre. A tó partjának nagyjából a fele már most is partvédő művel van ellátva, és ha ezt folytatnák, akkor egy feszített víztükrű medence lenne belőle. Ez már nem a Balaton lenne.”

Az önkormányzatoknak a közigazgatási területen, a 2018-as 139-es törvény értelmében óvni kell az első-, másod- és harmadosztályú nádasokat. Irtani nem szabad. A partközelben élőknek is védeni kell a partot. A magántulajdonosok sem építhetnek stégeket, bejárókat. A Balaton tómedre ugyanis elidegeníthetetlenül az állam tulajdona.