A Balaton Soundot 2007 óta rendezik Zamárdiban. „Nagy elismerés számunkra, hogy Zamárdi lakosai úgy döntöttek, hogy ragaszkodnak a fesztiválhoz. Ez visszaigazolás számunkra, hogy egy ilyen kaliberű rendezvény nem csak a fesztiválozók számára megkerülhetetlen esemény, de a helyiek is büszkék arra, hogy bekerültek a nemzetközi fesztivál-vérkeringésbe, ezzel a helyi turizmust egy sokkal magasabb szintre emelve” – mondta Fülöp Zoltán, a Balaton Sound főszervezője.

A helyi konzultációban 2800 fő vehetett rész: a 18. életévüket betöltött állandó lakosok, valamint a 18. életévüket betöltött, Zamárdiban tartózkodási engedéllyel rendelkező polgárok - olvasható a portálon.

A 2019-es önkormányzati választási kampányában Csákovics Gyula polgármester már jelezte, hogy túl nagy terhelést jelent a városnak a naponta 20 ezer embert vonzó nemzetközi zenei fesztivál, és növelni kell a rendezvény bérleti díját. Bár a Balaton Sound a vírus miatt 2020-ban és 2021-ben is elmaradt, a következő három évre viszont a tárgyalások után nagyjából a kétszeres díjat fizetnék ki a szervezők: évi 150 millió forintos bérleti díjat, valamint a helyszín rekultivációjára további 90 millió forintot.

„A fesztiválból befolyó plusz bevételekre a városnak szüksége van” – mondta korábban a polgármester, aki elmondta, bár sokaknak nem tetszett a túl hangos fesztiválozás, a „túl csendes” Zamárdi szintén nem tűnt jó megoldásnak.