Eszerint a tihanyi székhelyű Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI), amely az ország egyik legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete, többek között vizsgálja, hogyan változhat a magyarországi édesvizek, így a Balaton élővilága a klímaváltozás hatására.

A modellkísérletek a BLKI úgynevezett mezokoszmosz rendszerében történnek, olyan speciális szenzorokkal felszerelt tartályokban, ahol egyes környezeti változók előre beállíthatók, illetve szabályozhatók. Így ez a rendszer bizonyos szintig alkalmas a klímaváltozás hatására várhatóan lezajló, vízi ökoszisztémákat érintő folyamatok szimulációjára.

A BLKI a Klímapolitikai Intézettől kapott javaslatokat is megfontolva elindított egy kísérletet 2021. szeptemberben, ahol a kutatók azt vizsgálják, hogy az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) friss, Közép-Európára vonatkozó hőmérséklet változási becslései alapján a hazai sekély állóvizekben milyen alapvető ökológiai változások mehetnek végbe az évszázad végére. A most futó kísérlet speciálisan arra keresi a választ, hogy a jelenlegi klimatikus viszonyokhoz képest 3 fokos átlagos hőmérséklet-emelkedés hogyan befolyásolja a felületeken megtelepedő, illetve a vízben lebegő algák közösségének fejlődését, faji összetételét és mennyiségi viszonyait.

A szimuláció várhatóan október közepéig tart - írta a hírportál.