Célzottan 137 hatóanyagot vizsgálunk - mondta Pirger Zsolt, a Balatoni Limnológiai Intézet Kísérletes Állattani Osztályának csoportvezetője. Ebből gyakorlatilag 68 hatóanyag mindegyik gyűjtőponton előfordul.

Ezeket - a különböző biológiai hatások alapján - kilenc hatóanyag csoportba lehet sorolni. A vizsgálatok során a mintákból leggyakrabban az antidepresszáns és epilepszia ellenes hatóanyagokat mutattuk ki - mondta a kutató a portálnak.

Nehezen bomlanak ezek a készítmények. A kémiai szerkezetük nagyon stabil, így a hatóanyag-molekulák nehezen bomlanak el a természetben. A tablettákban alkalmazott hatóanyagtartalom is magasabb, mint az összes többi csoportnál.

Elsősorban azért végzik ezeket a felméréseket, mert a Balaton ökológiai állapotát vizsgálják. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a gyógyszermaradványoknak rövid távú ökológiai hatása nincsen, a kutatást azonban folytatni kell, mert a hosszú távú hatásról csak keveset tudnak. A hatóanyagok emberre nem veszélyesek: ha valaki egyszerre inna meg ezer liter vizet, akkor is csak annyi hatóanyag kerülne a szervezetébe, amennyit egy tabletta tartalmaz.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.