Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Balaton átlagos vízállása öt centimétert emelkedett az elmúlt négy nap alatt, péntekre elérte a 120 centiméteres szabályozási szintet a vizugy.hu adatai szerint.

Utoljára két évvel ezelőtt volt arra példa, hogy a Balaton vízszintje meghaladta a szabályozási szintet, és érdemi vízeresztés történt a Sió-zsilipen. (A szabályozási szintet a siófoki vízmércéhez viszonyítják, a tó átlagos mélysége 3,8 méter.)

Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának vezetője az MTI megkeresésére elmondta: a mostani Medárd-időszakban jelentős csapadék érkezett a tóra és a vízgyűjtő területére is.

Az elmúlt öt nap során Siófokon 50, Fonyód térségében 66, Keszthely térségében 24 milliméternyi, a Zala folyó felső vízgyűjtő területére 50 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullott

– tette hozzá.

A meteorológus rámutatott, a tó vízgyűjtőjére érkező esők, zivatarok még várhatóan hoznak egy-két centiméternyi vízszintemelkedést a következő napokban a befolyókon keresztül. A hétvégén még kialakulhatnak újabb záporok, zivatarok, de ezek területi átlagban már kevesebb csapadékot jelentenek, mint az eddigiek, hétfőtől pedig jelentősen csökken a csapadékhajlam a térségben – tette hozzá. Megjegyezte, a jövő hét végétől van arra esély, hogy ismét esősebbre fordul az időjárás.

A Balaton üzemeltetési szabályzata szerint a 120 centiméter (+/- 6 centiméter) esetén nyitható meg a Sió-zsilip.

A napokban az MTI tudósítójának tapasztalatai szerint gépek lepték el a zsilip és a Sió-csatorna környékét, hogy a medrét rendbe tegyék.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság egyelőre nem adott ki tájékoztatást arról, hogy kinyitják-e a Sió-zsilipet, de az tudható, hogy több hajó – köztük

a Balatoni Hajózási Zrt. 5,7 milliárd forintból elkészült két új kompja és két új katamaránja várakozik kellő vízeresztésre egy ideje, hogy eljusson a Balatonra a Sión keresztül.

Vízügyi szakemberek korábbi tájékoztatása szerint 10-15 centiméternyi vízszintcsökkenéssel jár a tó számára a nagyhajók felhozatala a csatornán.

Négy hatalmas és vadonatúj hajó vesztegel a Dunán, mindegyik a Balatonra készül

Két kompról és két katamaránról van szó: flottafejlesztésről számolt be a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. A vízi járművek érkezése a Sió-csatorna vízszintjétől függ, vagyis tulajdonképpen a Balatonétól, ugyanis a tó vizével lehet feltölteni a csatornát, ami azonban jelenleg még nem megvalósítható. Bővebben>>>