Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megszületett a megállapodás, rögzítették a kereteket, amelyekben a jövőbeni együttműködést elképzelik - mondta el Balog Zoltán a több mint háromórás tárgyalás után az MTI tudósítása szerint. A megállapodást jövő kedden írják alá, meghatározva, hogy a szakszervezetek milyen szerepet játszhatnak az állami fenntartásba vétel folyamatában, és azt is, hogyan képzelik el a bérek rendezését. A megállapodást nyilvánosságra fogják hozni - ígérte a tárca vezetője. Balog szerint "a szakszervezetek legjelentősebb és felelősségteljes része úgy döntött, részt vesz abban az átalakítási folyamatban, amely visszafordíthatatlan és amit végre fognak hajtani".

A sztrájkbizottságban részt vevő szakszervezetek közül a miniszter a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ), a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezettel, valamint az Oktatási Vezetők Szakszervezetével állapodott meg.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke úgy összegzett a tárgyalásokról, hogy mindkét fél engedett, és olyan garanciát kaptak, amely védeni, őrizni fogja több tízezer pedagógus álláshelyét.

Amennyiben a megállapodást összevetik a sztrájkbizottság eredeti követeléseivel, látható, hogy az ott szereplő követelések szó szerint nem találhatók meg - emelte ki. A közoktatás átalakítását, az állami fenntartásba vételt ilyen módon soha nem tudták támogatni, ahogy az életpályamodell kormány által javasolt változatát sem. Olyan helyzet állt azonban elő, hogy mérlegelni kellett, és mivel ezeket a kérdéseket befolyásolni, más irányba terelni nem volt lehetőségük, javításukra viszont van mód, ezért döntöttek végül az aláírás mellett - mondta.

Az eredeti követelések között szerepelt, hogy az intézmények állami fenntartásba vételét halasszák el - idézte föl. Ez nem történt meg - állapította meg, majd hozzátette: a pénteki megállapodás rögzíti ugyanakkor, hogy mikor kezdi meg munkáját a monitoringbizottság, amely az állami fenntartásba vételt figyelemmel kíséri. A megállapodás tartalma és szelleme arra irányul, hogy az oktatásban zajló folyamatokban a szakszervezetek részt vehetnek minden szinten, és érvényesíthetik jogszabályi lehetőségeiket - rögzítette.

Kitért arra is, hogy a megállapodás alapján végre Magyarországon oktatási ágazati szerződést lehet kötni. Ebben a foglalkoztatási kérdésektől a juttatásokig bezárólag rendezni lehet számos kérdést - mutatott rá.

A köznevelési törvény tartalma és a pénteken született megállapodás nagy "feszültséggócot oldott fel" - emelte ki Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke. A megállapodás vállalható, számos garanciaelemet tartalmaz, és részükről azt sikernek tekintik - közölte.

A sajtótájékoztató előtt Mendrey László, a PDSZ elnöke közölte: ahogyan előre jelezték, nem írják alá a megállapodást.