Mint arról beszámoltunk, 15-20 százalékkal drágulhat a bankolás, a tavaly kivetett különadó hatására minden korábbinál több cég emelhet tarifát. A kártyás fizetés ingyenes, és havi két készpénzfelvétel is díjtalan, 150 ezer forintig. Ám a számlavezetés egyre többe kerül: az ügyfelek többsége tavasztól, egy részük pedig már januártól nagyobb levonásokkal szembesülhet.

A legszegényebbek csak az úgynevezett alapszámlák közül válogathatnak, amelyekért akár havi 3000 forintot is elkérnek a bankok – írja a Pénzcentrum. Ez alapján érdemes megnézni, hol mennyibe kerül a számlanyitás, és fejleszteni a pénzügyi tudatosságot, ami a magyarokból egyelőre hiányzik.

Magyar Nemzeti Bank legújabb adatai azt mutatják, hogy 2022 első felének végén körülbelül 10,6 millió bankszámlát vezettek Magyarországon, ezek döntő többsége pedig (hozzávetőleg 9,58 millió) magánszemélyek birtokában volt.

Duplázódtak a költségek

2010 és 2020 között a számlavezetés két és félszeresére, a készpénzfelvétel költsége pedig duplájára nőtt és a rendszeres átutalás díja is 40 százalékos növekedést produkált.

2021 közepétől minden alkalommal nagyot drágultak a banki költségek, amikor csak azt a jogszabályok lehetővé tették a pénzintézeteknek, aminek nyilvánvaló oka a történelmi magaslatokat elért infláció, a költségeket pedig a pénzintézetek az ügyfelekre hárítják.

Több bank között az OTP Bank üzletszabályzatában is szerepel az a kitétel, hogy a „szerződés alapján felszámított fix díjak a Központi Statisztikai Hivatal által, a Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzétett előző évi éves fogyasztói árindex (infláció) alapján, annak mértékével, évente, a megelőző év december 31-i mértékhez képest automatikusan módosulnak”, vagyis idén várhatóan a szokásosnál nagyobb mértékben drágulnak a legtöbb szolgáltatás díjai. A bankszámláknál nincs ilyen szigorú kitétel, a pénzügyi szolgáltatók akár év közben is változtathatnak ezen termékeik árazásán.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021-es Fizetési Rendszer Jelentésében az MNB is szigorított. A számlavezetésért, a megbízásokért és sok egyéb díjtételért is nagy összegeket szednek be a magyarokról, magyarországi bankszámlák költségei relatíve magasak.

Az MNB 2022-es jelentéséből kiderült, gyakran a fizetési szokásokhoz sem igazán illik az aktuális csomag.

Egy csoporton belül mindig van olyan ügyfél, aki tízszer többet fizet a többinél

Az elektronikusan aktív ügyfeleknek, azaz a lakosság körülbelül harmadának érheti meg csomag alapú árazást alkalmazó számlacsomagra váltani, de egyéb konstrukció választásával is jelentős költség spórolható meg.

A lebonyolított tranzakciószám szerinti csoportok mindegyikére igaz, hogy abban van legalább egy olyan ügyfél, akinek több, mint tízszer akkora az átlagos havi költsége, mint egy ugyanabba a csoportba tartozó másik ügyfélnek.

Ahhoz, hogy valaki bankszámlacsomagot váltson, érdemes feltennie magának a következő kérdéseket, hogy ezeket a tényezőket figyelembe véve tudjon dönteni:

  • Meddig tartanak az esetleges akciók, meddig lesznek érvényesek?
  • Ha hitelt vennél fel, vagy befektetnél, a kiegészítő termékek költségeit érdemes átvizsgálni.
  • Mennyi a számlavezetési/havi zárlati díj?
  • Hány átutalást teljesítünk havonta és mekkora összegűek?
  • Mennyi az idegen ATM-ből történő pénzfelvétel díja? Mennyire fordulhat elő erre vonatkozó igény?
  • Milyen internetes bankolási lehetőség van, és az mennyibe kerül?
  • Van-e SMS-értesítési szolgáltatás pénzfelvétel esetén és ha igen, mennyit számol fel érte a bank?