A pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megakadályozása érdekében a magyarországi pénzügyi szolgáltatóknak legkésőbb idén június 26-ig teljeskörű átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről - tudatta a Pénzügyminisztérium (PM). Az adategyeztetésre a pénzintézeteknek két évük volt - teszi hozzá a tárca közleménye.

A magánszemélyek közül azok érintettek, akik a bankkapcsolatukat 2017 júniusa előtt létesítették, és hitelintézetük még nem másolta le személyazonosságukat és lakcímüket igazoló okmányaikat, esetleg nem rendelkezik minden szükséges személyi adatukkal, illetve nem töltöttek ki nyilatkozatot arról, hogy kiemelt közszereplőnek számítanak-e. A kötelező adategyeztetés a jogi személynek minősülő vállalati és egyéb szervezeti ügyfeleket is érinti. Nyilatkozni kell a szervezet tényleges tulajdonosáról, valamint annak kiemelt közszereplői státuszáról.

A mintegy 2 millió eddig még azonosítatlan bankszámla tulajdonosának még több mint két hete van az adatok pótlására - emeli ki a PM. Az azonosítás igen egyszerű, és akár otthonról, néhány perc alatt elvégezhető. A még hiányzó, szükséges okmánymásolatokat és nyilatkozatot nem csak hitelintézetük személyes felkeresésével, de akár postán is beadhatják.

Több hitelintézetnél már lehetőség van arra is, hogy az ügyfelek az illetékes banki ügyintézővel való élő - kamerás és mikrofonos számítógép vagy mobiltelefon segítségével történő - videókapcsolat révén tegyenek eleget a teljeskörű ügyfél-átvilágításnak. A nyilatkozatok ezen felül az arra alkalmas netbanki csatornán keresztül is megtehetők, továbbá beküldhetők e-mailen is. E lehetőségekről a szolgáltatók honlapjain, telefonos ügyfélszolgálatain kérhető információ.

Érdemes mielőbb eleget tenni a hitelintézetek adatpótlásra történő felhívásának, ellenkező esetben június 27-től a hiányzó adatok pótlásáig a számlák használatát a pénzintézetek korlátozzák, illetve nem teljesíthetik az érintett lakossági vagy vállalati ügyfeleik megbízásait.