Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly átlépte a 100 milliárd forintot a bankok számlavezetésből származó bevétele, azaz összesen ennyit fizettek azok a magánszemélyek, vállalkozások, akiknek van bankszámlája.

Számlák, bevételek, százalékok

A 103 milliárd forintos banki bevétel 8,1 százalékos növekedésnek felel meg 2017-hez képest. Ez az összeg nem tartalmazza a különböző tranzakciókhoz - például átutalásokhoz, csoportos beszedésekhez - köthető bevételeket. A múlt évben a vállatokhoz és magánszemélyekhez tartozó az úgynevezett fizetési számlák - leegyszerűsítve a bankszámlák - száma pedig 1 százalékkal 10,6 millióra nőtt.

Tehát egyetlen bankszámla 9742 forint bevételt termelt a bankoknak, azaz havi átlagban 811 forintot. 2017-ben ugyanez 9110 forintot - havonta 759 forintot - tett ki. Tehát az egy számlára jutó átlagos bevétel 2018-ban 7 százalékkal emelkedett.

Jönnek a korlátlan csomagok?

Jelenleg a bankok a számlavezetési díj mellett a különböző tranzakciókért - például a kártyakibocsátásokért, átutalásokért, csoportos beszedésekért - is pénzt kérnek, ezekből pedig további több 100 milliárd forintos bevételük származik. Ez megváltozhat a jövőben. A Magyar Nemzeti Bank szakértői által publikált új tanulmány szerint ugyanis kedvezőbb lenne a nemzetközi szinten - többek között Dániában, Lengyelországban, Németországban - már bevált megoldás, ez pedig azt jelentené, hogy számlacsomagok díja korlátlan számú és összegű tranzakciót tartalmazna.

A jegybanki szakértők szerint a hazai pénzforgalom fejlődése szempontjából a legkedvezőbb az lenne, ha a bankok egyoldalúan elengednék az azonnali átutalás szabályainak megfelelő tranzakciókhoz kapcsolódó jelenlegi díjaikat valamennyi lakossági ügyfelek által használt számlaterméknél. Ráadásul ilyen díjat a jövőbeni számlatermékeknél sem vezetnének be.

A korlátlan bakszámlákat körülbelül úgy kell elképzelni, mint a mobilos előfizetéseket. A szolgáltatók kínálnak olyan csomagokat, amelyekbe a korlátlan telefonálás, az sms-küldés és a mobilnetezés is beletartozik.