Tavaly, azaz 2020 január-decemberben a bruttó átlagkereset 403 600, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 268 400 forintot ért el, mindkettő 9,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - állítja a KSH csütörtök reggeli közlésében. A növekedés alapján a Bank360 kiszámolta, hogy mekkora hitelre lehet ez elegendő: alapszabály, hogy átlagbérrel számolva, ha fogyasztási hitelt szeretnénk felvenni, akkor a hitel törlesztőrészlete nem lehet magasabb a havi fizetés felénél, jelzáloghitelek esetén pedig a jövedelem terhelhetősége attól is függ, hogy milyen kamatperiódusú hitelt választunk.

"A decemberi  átlagbér mellett nem vehetünk fel olyan fogyasztási hitelt, melynek havi törlesztőrészlete meghaladja a 149 450 forintot. Lakáshitelek esetén azonos összeg vonatkozik a legalább 10 évre, vagy a teljes futamidőre fixált kamatú hitelekre, ennél rövidebb kamatperiódus esetén viszont a vállalható havi törlesztőrészlet mértéke is csökken" - közölte Varga Zsombor, a Bank360 szakértője. Varga arra is figyelmeztet, hogy törvényszerint ennél magasabb nem lehet a törlesztő, viszont még szigorúbb feltételeket szabhatnak.

A Bank360 elemzői a pénzügyi aggregátor oldal hitelkalkulátora alapján megvizsgálták, mekkora személyi hitel kapható a JTM-szabályozás alapján, így pedig arra jutottak, hogy 84 hónapos futamidővel akár 9,7 millió forintos személyi hitel is felvehető. A jövedelem a hitelt folyósító bankba érkeztetésével ezt az összeget 8 százalékos THM mellett, havi 148 733 forintos törlesztőrészlettel folyósítják majd, a teljes visszafizetendő összeg pedig 12 566 322 forint. 96 hónapos futamidővel már nem akadály a személyi kölcsön esetében maximálisan felvehető 10 millió forint sem. Ebben az esetben 8,05 százalékos THM költség vonatkozik a tartozásra és 138 788 forintos összeget tesz ki a törlesztőrészlet havonta. A visszafizetendő összeg 13 423 648 forint.

A futamidő hosszabbításával tehát elérhetővé válik a tízmilliós személyi kölcsön is, ennek azonban ára van. A 300 ezer forinttal megnövelt hitelfelvétel 857 ezer forinttal magasabb visszafizetendő összeget jelent átlagbér mellett.