Megindult a féléves banki gyorsjelentési szezon, ez alapján is úgy tűnik, hogy a második negyedben a bankok kiemelkedően jó első félévet zártak - írja a Népszava. A gazdaság újraindulása a vártnál gyorsabban ment végbe – mondta Bencsik László az OTP vezérigazgató-helyettese, a bank eredményeit ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az OTP-csoport első félévi konszolidált adózott eredménye 246,3 milliárd forint volt, ami több mint kétszeresen haladja meg az előző év hasonló időszakának adatát. A jelzáloghitel-kereslet 63 százalékkal nőtt, részben a csok hatására. A személyi hitelek növekedése gyorsuló trendet mutat, míg a vállalati hitelezés 18 százalékkal nőtt.

Az Erste Bank az idei első félévet 31,8 milliárd forint adózás utáni nyereséggel zárta, ami mintegy hatmilliárd forinttal több a két évvel korábbinál. Az eredménynövekedés oka részben az, hogy a működési bevételek 24,1 százalékkal lettek magasabbak a tavalyi első félévhez képest, miközben a költségek csupán 5,1 százalékkal emelkedtek. Az újra felpörgött lakáspiac dinamikáját követi a lakáshitelek felfutása. Az Ersténél tavalyhoz képest harmadával több jelzáloghitelt folyósítottak az idei első félévben.

Hiába magasak azonban banki profitok, azokat továbbra sem kapják meg a tulajdonosok. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) meghosszabbította a profitkifizetési tilalmat az év végéig.A jegybank közleménye szerint ennek az az oka hogy szeptember végéig meghosszabbították a banki hitelek törlesztési moratóriumát, és további hosszabbítás is jöhet. A moratórium növeli a bankrendszer kockázatát.