Június 26-ig valamennyi - 2017 júniusa előtt - szerzett ügyfelüket át kell világítaniuk a bankoknak és be kell szerezniük az előírt - esetlegesen hiányzó - adatokat, dokumentumokat - derül ki a Magyar Nemzeti Bank, a Pénzügyminisztérium és a Magyar Bankszövetség közös figyelmeztetéséből.

Ha egy-egy ügyfélről nincsenek meg a szükséges adatok, akkor azok pótlásáig június 26. után nem indíthatnak semmilyen tranzakciót. A hiányzó adatok, postán, élő videóbanki kapcsolaton vagy netbankon keresztül is megadhatók.

A vonatkozó - pénzmosás elleni - szabályok szerint ugyanis a pénzügyi intézményeknek rendelkezniük kell a lakossági ügyfelek törvényben előírt személyes adataival, valamint a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányaik másolatával. A vállalati ügyfelek esetében a szolgáltatóknak új adatokat kell rögzíteniük, ezért szükséges a tényleges tulajdonosról tett nyilatkozatok újbóli beszerzése. A hiányos adatokkal, dokumentumokkal rendelkező, érintett ügyfeleiket a szolgáltatók a szükséges teendőkről részletesen tájékoztatják.

Az MNB szerint sok ügyfélnél még nem történt meg a teljes körű átvilágítás, a közeledő határidő miatt a bankoknak és az ügyfeleknek mielőbb lépniük kell, ha június 26. után is szeretnének banki tranzakciókat indítani.