A koronavírus-járvány miatti gazdaságvédelmi akcióterv szombaton bejelentett egyik intézkedésével, a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításával kapcsolatban Kovács Levente közölte: a törlesztési moratóriumok célja, hogy a rászorulóknak, a szükséges időre, hatékony segítséget nyújtson, illetve mérsékelje a negatív gazdasági hatásokat. Ez a fenntartható gazdasági növekedés érdekében a bankszektor által általánosan támogatott megoldás.

A szombati bejelentés szerint a magyarországi fizetési moratórium változatlan feltételekkel fél évvel automatikusan meghosszabbodik. "Ez az előbbi megközelítésen túlmutat, mivel minden ügyfél beleesik" - tette hozzá Kovács Levente.

A bankszövetség javaslata szerint, akiknek a koronavírus-veszélyhelyzet miatt jövedelemkiesésük van, és a hiteltörlesztési terhek megfizetése nehézséget okoz, azok feltétlenül éljenek a moratórium lehetőségével. Akik pedig nem esnek bele ebbe a rászorultsági csoportba, azokat pedig arra kérik, hogy gondolják végig, vessék össze a moratóriumban maradás, illetve a törlesztés folytatásának lehetőségeit - idézte a bankszövetség főtitkárát az MTI.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton jelentette be "a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítését". E szerint - más intézkedések mellett - a családok és a vállalkozások hitel-visszafizetési moratóriumát változatlan formában fél évvel, július 1-jéig meghosszabbítják. A moratórium automatikusan hosszabbodik meg, csak annak kell felkeresnie bankját, aki a moratórium ellenére is törleszteni akarja hitelét.