A tudós arról ír, hogy júliusban, amikor hazaköltözött Magyarországra, olyan üdítő volt számára újra normálisan, maszk nélkül élni. Amikor amerikai barátaival beszélt, néha büszkén, néha hitetlenkedve mesélt nekik a magyar csodáról, az életről, amely visszatért a normális medrébe.

"Július végén, napi 10-20 új fertőzéssel, a büszkeség jogos is volt. Viszont augusztus során felégettük azt az egészségi tőkét, amelyért tavasszal megdolgoztunk" - írja a tudós, aki szerint a két hete regisztrált napi 100 új fertőzés is nagy számnak tűnt, a tegnapi 500 pedig már ijesztő a számára.

Ez azt jelenti, hogy durván 100 000 aktív fertőzött van közöttünk, 100 magyarból egy. Vagyis naponta több tucatnyi egyén sétál el mellettem, aki ontja a láthatatlan vírust, és még nem tudja ezt magáról

- olvasható Barabási Albert-László posztjában. (Merkely Béla, a korábbi országos koronavírus szűrővizsgálatot végző Semmelweis Egyetem rektora is arról beszélt vasárnap, hogy már százezerre tehető a magyar fertőzöttek száma, és 3-4 hét alatt berobbanhatnak a számok a külföldi példák alapján, de lassítható a folyamat.)

A hálózatkutató szerint, ha továbbra is nyitva akarjuk tartani a iskolákat, a munkahelyeket, a boltokat és a színházakat, és "ha nem szeretnénk, hogy újra szedje a vírus az áldozatait a szüleink között, talán van még rá esély". Az új számok tükrében ő újra maszkot hord. "Nem csak magamért, hanem érted is" - hívja fel a figyelmet a tudós.