Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Ukrajnában leállították a Barátság kőolajvezeték egy szakaszát Broditól a Kárpátokig. Brodi irányába Fehéroroszország még mindig szivattyúzza az olajat. Nem tudom megmondani, hogy az Ukrtransznafta mikor kapcsolódik vissza" - mondta Igor Gyomin, a Transznyefty orosz olajvezeték-vállalat elnökének tanácsadója szerda este a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

A TASZSZ orosz hírügynökség azt írta, hogy ha Kijev nem állítja vissza a kőolajvezeték működését a Novohrad-Volinszkij - Brodi szakaszon, akkor a szivattyúzás hamarosan leáll - közölte az MTI.

Szijjártó: Magyarország felkészült

Számítani kell a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás akadozására a következő időszakban is az ukrajnai energetikai hálózatot érő orosz rakétatámadások miatt, a kormány azonban felkészült, ez nem befolyásolja az ellátásbiztonságot - közölte szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a hazai energiaszektor meghatározó képviselőivel folytatott egyeztetését követően arról számolt be, hogy a zavarokat a vezeték működtetésért felelős ukrajnai rendszerek sérülése okozza, de a javítások folyamatosan zajlanak.

Szállítási ingadozásokra kell számítani a következő időszakban is. Ezekre felkészültünk, Magyarország kőolajellátásának biztonságát ezek a helyzetek nem befolyásolják

 - közölte Szijjártó Péter.

Kivételezést kér a magyar kormány

"Azért fogunk küzdeni a holnap Brüsszelben, aztán a következő hetekben a jogalkotási folyamat során, hogy Magyarország mentességet kapjon mind a gázársapka, mind az olajársapka alkalmazása alól" - mondta a külügyminiszter az uniós tagországok energiaügyi minisztereinek csütörtöki ülését megelőzően.

Szijjártó most azért fog küzdeni, hogy az olajársapka ne vonatkozzon a csővezetékes szállításra, a gázársapka pedig a hosszú távú szerződésekre, máskülönben ellátásbiztonsági problémák lépnének fel.

Az uniós, közös gázbeszerzésből sem kér a kormány: "közös gázbeszerzések kapcsán a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a részvétel kizárólag önkéntes alapú legyen".