Nyilvánosságra kell hozni az uniós források kedvezményezettjeinek a nevét és a közpénzből finanszírozott projektek adatait, a pénzügyi szabálytalanságok miatt kirótt büntetést az elkövetőkkel kell visszafizettetni - javasolja az Európai Parlament képviselőinek egy része a Népszava birtokába került tervezet szerint.

A kezdeményezéshez az Andrej Babis cseh kormányfő ellen összeférhetetlenség miatt megindított ügyészségi eljárás adta az apropót, ám a lap szerint nyilvánvaló, hogy minden kelet-közép-európai állam kormányának szól. A cseh miniszterelnök közvetlen vagy közvetett tulajdonában álló cégek jelentős EU-s támogatásokban részesültek az elmúlt években, felvetve az összeférhetetlenség gyanúját.

A javaslat szerint az Európai Bizottságnak fel kellene állítania egy állandó ellenőrző mechanizmust az összeférhetetlenség vizsgálatára. A képviselők kezdeményezik a közös mezőgazdasági politika szabályainak a módosítását úgy, hogy a forrásokat aktív gazdálkodók és ne politikai bennfentesek kapják. Javasolják a természetes személyek által kapható közvetlen agrártámogatások maximalizálását.

A javaslattévők nem értenek egyet azzal a hatályos előírással, amely szerint a pénzügyi szabálytalanságok miatt visszatartott uniós forrásokat később újra fel lehet használni és felszólítják az uniós döntéshozó testületeket, hogy sürgősen fogadják el a jogállam és az uniós támogatások összekapcsolását előíró rendeletet.