Az áprilisi tízszázalékos árcsökkenés után az év végéig további tízszázalékos mérséklődést vár a csirkehús árában a Master Good cégcsoport alapító tulajdonosa, Bárány László.

A szakember a Magyar Nemzetnek elmondta, az árak további csökkenéséhez az energiaár mérséklődése mellett az alacsonyabb gabonaárak is hozzájárulnak idén.

Bár a koronavírus-világjárvány és az orosz–ukrán háború gazdasági következményei nehéz helyzetbe hozták a vállalkozásokat, azonban az exportáló baromfiipari vállalkozások jelentősen profitáltak az ezekkel is összefüggésben kialakult keresleti piacból, valamint a gyenge forintból.

 

Elfogyott a forint szuflája, veszített a nagy lendületből

Jelentős mértékben, több mint öt forinttal gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, valamint a többi főbb devizával szemben is csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon a reggeli állapotához képest. Bővebben>>>

Baromfihiány, magas költségek, egekbe szökő fogyasztói árak

Az európai szintű madárinfluenza-járvány miatt hatalmas állományokat kellett kiirtani az állati pandémia miatt, így jelentős baromfihiány alakult ki. A keresleti piac pedig nemcsak a többletköltségek érvényesítését tette lehetővé, de a profithányad növelését is.

A magas költségek alacsony kínálattal párosulva természetesen magas fogyasztói árszintet generáltak, amire a kormány az ársapkák bevezetésével reagált.

A csirketermékek közül a mellfilé és a farhát kapott ársapkát.

 

Beleszálltak a kormányba a boltosok, akik szerint a kötelező akciózás nem hozhat pozitív változást

A kényszerakciók ugyanúgy nem oldják meg, sőt, tovább súlyosbítják az inflációt, akárcsak az árstopok, miközben óriási adminisztrációs terhet jelentenek majd a boltoknak - állítja a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség. Bővebben>>>

Nem az ársapka okozta az árcsökkenés első hullámát

Bárány László szerint ez a lépés fél évig valamelyest akadályozta az árak emelkedését, tavaly év végén azonban újabb fordulat állt be: az aszály miatt a gabonaárak az egekbe szöktek, ami visszafogott fogyasztáshoz vezetett, a keresletcsökkenés pedig elkezdte fékezni a rohamos áremelkedés ütemét.

Európai szinten 2023 második negyedévére összességében tíz százalékkal csökkentek az értékesítési árak, és ez a tendencia az előrejelzések szerint a következő hónapokban is folytatódik.

Ez azt jelenti, hogy év végéig újabb tízszázalékos árrendeződés várható, melyet egy hosszú távú árstabilitás követ.

A szakember azt is közölte, hogy az előrejelzések szerint Magyarországon már júliusban érzékelhetően csökkenhet az infláció, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb árszint mellett idővel újra megnő a fogyasztás.

 

Így változtak az étkezési szokásaink: körkép a magyar húsipar helyzetéről

A magyar élelmiszeripar egyik fontos ágazata a húsipar, amely fejlődésének kezdete a XIX. század közepéig nyúlik vissza. A kezdetben háztáji termelést ekkor kezdték el a nagyobb, szervezettebb egységek felváltani, létrejöttek az első hazai szalámi- és húsfeldolgozó gyárak. Összefoglaltuk, hogy hogyan változott az elmúlt másfél évszázad során a hazai húsipar helyzete, a magyarok húsfogyasztási szokásai és melyek a főbb kiviteli célországaink. Bővebben>>>