Barroso levelében az EFSF elemeinek újraértékelését sürgette, hogy az alap képes legyen gátat szabni a válság tovaterjedésének az Olaszországhoz és Spanyolországhoz hasonló gazdaságokra.

A Bizottság elnöke újból hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a július 21-i megegyezés elemeit a kormányok mielőbb életbe léptessék.

Az EFSF hitelkerete jelenleg 440 milliárd euró, amely több elemző szerint nem elég ahhoz, hogy hatékonyan lehessen használni az alapot.

Közben a jelek szerint az európaiak nagyobb bizalommal tekintenek a gazdaságra. Egyre több európai gondolja úgy, hogy a válság nehezén már túl van - idézte az Európai Bizottság csütörtöki közleménye a 2011-es tavaszi Eurobarométert.

Az Európai Unió által kétévente elvégzett közvélemény-kutatás legújabb eredményei azt mutatják, hogy az európaiak 43 százaléka szerint a válság munkaerőpiaci hatása már elérte a tetőpontját. Ez az arány egy százalékponttal több, mint a 2010-es, és 15 százalékponttal több, mint a 2009-ben mért adat.

A felmérésből az is kiderült, hogy 10-ből 8-an támogatják a szorosabb európai gazdasági együttműködést a válság hatékony kezelése, illetve a jövőbeni problémák elkerülése érdekében.