Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közleménye szerint az uniós politikus a megbeszélésen megerősítette, hogy gyors választ vár a magyar féltől az Európai Bizottság múlt héten felvetett aggodalmaira a magyar és az uniós joganyag eltérését illetően. A végrehajtó EU-testület kész azonnal értékelni a magyar válaszokat, amint azok megérkeznek hozzá - tette hozzá. Kiemelte, hogy Orbán Viktor jelezte: szintén kész gyorsan megoldást keresni a szóban forgó ügyekben.

Barroso arról is biztosította tárgyalópartnerét, hogy a biztosi testület a magyar hatóságok rendelkezésére áll a felvetett problémák megoldásának segítésében.

Az Európai Bizottság múlt héten jelentette be, hogy három területen kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen, és a felvetett problémákra onnan számítva egy hónapon belül választ vár. Az eljárások egyike a jegybank függetlenségét érintő szabályozással kapcsolatos, egy másik a bírói tevékenység felső korhatárára vonatkozik, a harmadik pedig az adatvédelmi hatóság függetlenségére vonatkozó szabályokat érinti. A bizottság emellett az igazságügyi rendszer függetlenségével kapcsolatban is további kérdéseket intézett a kormányhoz.

Orbán ezekre a bejelentésekre reagálva döntött úgy, hogy személyes találkozót kezdeményez a bizottsági elnökkel.
Barroso fogalmazása szerint a közel kétórás keddi megbeszélés építő jellegű és átfogó volt.

Az Európai Bizottság számára kulcsfontosságú, hogy az uniós szabályokat - "szövegében és szellemében" - Magyarország és valamennyi más tagállam teljes mértékben tiszteletben tartsa - közölte Barroso. A portugál politikus azt is megemlítette, hogy a kormánynak "tágabb értelmű politikai aggodalmakra is választ kell adnia".

A közlemény ezeket nem részletezte, de az MTI bizottsági forrásból úgy értesült, hogy azokról a kérdésekről van szó, amelyeket az elnök múlt héten Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris vitájában említett. Barroso akkor egyebek között arról beszélt, hogy "a jogi aspektusokon túl bizonyos aggályok fogalmazódtak meg a magyarországi demokrácia minőségével, politikai kultúrájával, továbbá a kormány és az ellenzék közötti, valamint az állam és a civil társadalom közötti viszonnyal kapcsolatban". Mint akkor jelezte, arra szólította fel a magyar hatóságokat, hogy "tartsák tiszteletben a demokrácia és a szabadság elveit, és azokat ne csupán a normákban, hanem a gyakorlatban, valamint az ország politikai és társadalmi életében is érvényesítsék".

Barroso a mostani megbeszélés előtt úgy nyilatkozott, hogy kettejük politikai szintű találkozója nem helyettesíti a Magyarország ellen indított jogi eljárást. Az uniós végrehajtó testület elnöke hangsúlyozta: a kétoldalú megbeszélés lehetőséget ad arra, hogy a vitatott témákban haladást érjenek el, nyitott módon megvitassák a felvetődött aggodalmakat, és áttekintsék pozícióikat.

A magyar hatóságoknak ettől függetlenül formálisan is válaszolniuk kell az Európai Bizottság által a kötelezettségszegési eljárások keretében elemzett problémákra - emelte ki Barroso.

A bizottsági forrás mindazonáltal az MTI-nek azt mondta: a mostani találkozót követően a testület derűlátó azzal kapcsolatban, hogy közösen hamarosan sikerül megoldást találni a vitatott jogszabályok ügyében.