Kalózzászló lengedez a szekszárdi városházán és a város határát jelző táblán, amelyeket Forenszky Róbert a dohányboltpályázat egyik vesztese tett ki tiltakozásul koncessziók odaítélése körüli korrupció miatt - írja a BBC tudósítója Nick Thorpe magyarországi riportjában. A 45 éves volt tévés újságíró, aki tíz éve üzemeltet egy vegyesboltot, amely cigarettát is árusít (július 15-éig), két 20 éves engedélyt akart megszerezni, de egyet sem kapott. A polgármester fiatalabb húga viszont kapott egyet a benzinkútja közelében.

Az elhíresült szekszárdi hangfelvételen, amelyen a város vezetője és fideszes képviselők beszélnek arról, hogy ki mit tud azokról, akik Szekszárdon trafikot akarnak üzemeltetni, Forenszky neve is elhangzik. A polgármester azt kérdezi: Mennyi kopogtatócédulát gyűjtött a Fidesznek? Mire az egyik képviselő azt mondja elég sok zászlót vettünk tőle. A két érintett utólag azzal magyarázkodik, hogy csak vicceltek. (A Szekszárdi Hírhatár című sajtóorgánum online portálja szerint a kalózzászlókat a Demokratikus Koalíció tűzte ki. A párt helyi elnöke Farkas Károly azzal magyarázza az akciót, hogy a helyi városvezetők kalózok módjára rabolták el a városban élő kereskedőktől a munkájuk folytatásához szükséges értékesítési jogosultságot.)

Láthatták vagy nem láthatták

Néhány utcával arrébb Tóth Zoltán boltos, aki szintén elveszti a cigiárusítás jogát, eddig jövedelme harmadát szerezte a dohányáruk eladásából. Fia autista, leukémiája van, a család küszködik, hogy megszerezze neki a szükséges orvosi ellátást. A dohánybolt-átalakítás egyik hivatalos célja az volt, hogy elvegyék az nagy profit lefölözésének lehetőségét a benzinkutaktól és az áruházláncoktól, és átadják a magyar családoknak, a hátrányos helyzetű embereknek. Tóth azt mondja, reméli, hogy az egész pályázatot megsemmisítik és visszaállítják az eredeti helyzetet.

A polgármesternek és a szekszárdi helyhatóságnak hivatalosan semmi köze a licencek szétosztásához. Nem is szabadna tudniuk arról, kik pályáztak ezekre. Az ügyészség vizsgálatot indított személyes adatok illegális kezelésének gyanújával. Gyulay Zsolt a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezetője a BBC-nek is kijelentette: 100 százalékig biztos abban, hogy cégétől nem kerültek ki listák illetéktelen kezekbe.

Választások előtti zajkeltés

Gyulay biztos benne, hogy a vizsgálat tisztázni fogja a vállalata szerepét. Szerinte a támadásokat a több ezer sikertelenül pályázó jelentkező és a multinacionális cégek intézik ellenük. Kumin Ferenc a kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára szintén tagadja, hogy országos szinten megszervezték volna, hogy zsíros dohányárusítási licencekhez juttassanak Fidesz-támogatókat. A parlamenti választásokig már csupán 10 hónap van hátra, ilyenkor már minden ügyet felfújnak, akár a hisztériáig fokoznak - fejtegette a BBC-nek.

Szekszárdon Hadházy Ákos, a Fidesz önkormányzati képviselője, aki felvette mobiljára a társai beszélgetését, majd nyilvánosságra hozta azt, miután szóbeli beszámolója után társai hazudozással vádolták, ingatja a fejét. Csak azt akartam megmutatni, hogy meg kell húzni egy határt. Vannak dolgok Magyarországon, amelyeket nem szabadna megúszniuk azoknak, akik hatalmon vannak. Sajnos jelenleg úgy tűnik, mégis megúszhatják.