Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez lesz az első hivatalos találkozó a 31 éves osztrák kancellár, illetve a magyar kormányfő között. A beszélgetés nem minősül kétoldalú diplomáciai találkozónak, csupán munkamegbeszélésnek - írja az Index.hu.

A miniszterelnök hétfő este arról posztolt a Facebookon, hogy a találkozókon "megállapodásokat akar kötni Magyarország és Ausztria megvédéséről". Az Index szerint az egyeztetésen hivatalosan két téma kerül majd szóba:

Családtámogatás lefaragása: Év elején jelentette be az osztrák kormány, hogy le akarja faragni a családtámogatásként külföldre kifizetett több tízmillió eurós kiadást. Ha a tervezet átmegy, az csaknem negyvenezer olyan Magyarországon élő gyereket is érint, akiknek a szülei Ausztriában dolgoznak bejelentve, és ott fizetnek járulékokat.

Pereskedés Paks 2 miatt: Az osztrák környezetvédelmi minisztérium múlt héten közölte, hogy keresettel fordulnak az Európai Bírósághoz, mert nem tetszik nekik, hogy az atomerőmű bővítéséhez a magyar állam támogatást nyújt.

A két, magyar fél számára kényes téma azért is érdekes, mert úgy tűnik, hogy ezt a találkozót Orbán Viktor kezdeményezte.

A portál értesülései szerint Kurz és Strache mellett a magyar kormányfő találkozik Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellárral, illetve Christoph Schönborn bíborossal is. Az egyházi vezetővel való megbeszélés azért lehet érdekes, mert Schönborn 2015-ben, a térséget érő migrációs hullám csúcspontján nagyon eltérő véleményt fogalmazott meg, mint Orbán.

(Képünk forrása: MTI/EPA/Christian Bruna)