A devizatartalék forintban számolt értéke 2015 januárja óta először haladta meg a 12 000 milliárdot és új rekordnak számít - írja az MTI.

A szeptemberi emelkedést a forint árfolyamváltozásán túl a nemzetközi szervezetekkel kötött repo-ügyletekkel, az ÁKK devizaállamkötvény kibocsátásával, valamint az EU-tól érkező transzferekkel magyarázta az MNB jelentése. Ellentétes irányba hatottak viszont az MNB által bevezetett új, a belföldi hitelintézetekkel kötött eurolikviditást nyújtó swap-ügyletek - tették hozzá.

QP | Quality Placement

Forrásoldalon az MNB külföldi kötelezettségei szeptemberben 1112 milliárd forinttal, az első kilenc hónapban 2002 milliárd forinttal 2874 milliárd forintra emelkedtek.

Szeptemberben a bankrendszer tartalékszámláinak átlagos egyenlege 9,0 milliárd forinttal haladta meg az előírt 263,5 milliárd forint kötelező tartalék összegét. A bankrendszer forintlikviditásának tárgyhavi bővülése a hitelintézetek által a jegybanknál elhelyezett preferenciális betétek átlagállományának növekedésében tükröződött, írja a jelentés. Az egyhetes betétek állománya szeptemberben 26 milliárd forinttal 7058 milliárd forintra nőtt.

Az egyhetes kamatot a jegybank szeptemberben meg is emelte.