A nem teljesítő vállalati hitelekkel (NPL) tervezetet az MNB korábban már az EBRD-val és a Magyar Bankszövetséggel is egyeztette, a várhatóan decemberben ajánlás formájában is megjelenő javaslat nagy előrelépést jelenthet a vállalati NPL-ek kedvező szintre csökkentéséhez, a szektorszintű best practice-szek kialakításában és a bíróságon kívüli átstrukturálásokkal kapcsolatos lépésekben - írja a Portfolio.hu.

Haás László, az EY Restrukturálási és Finanszírozási Üzletágának igazgatója nemrég a Portfolio-nak adott interjút a témában, szerinte akkor működik hatékonyan a bíróságon kívüli átstrukturálás, ha a vállalat fizetési nehézség esetén azonnal a bankjához fordul. Az EY EBRD-nak a témában készített tanulmánya alapján manapság sok ügyfél attól fél, hogy a bank az amúgy is likviditáshiányos helyzetben inkasszót nyújt be ellene, csökkenti a hitelkereteit, illetve további fedezeteket kér. Emiatt nagyon sok vállalat egyáltalán nem vagy csak nehezen jut el odáig, hogy restrukturálási tárgyalásokba kezdjen a bankjával.

A jegybank várakozásai szerint a javaslat a bankokat is jobban ösztökéli majd az információk megosztásában és a vállalatok számára is kedvező megállapodások megkötésében, a nagyobb nem teljesítő hitelportfóliók esetében pedig szaktanácsadók is besegíthetnek majd.

A bankszövetség üdvözölte az MNB ajánlásra vonatkozó törekvését, ugyanakkor megjegyezték, hogy a bankoknak ezt ajánlás helyett sokkal inkább szabálykönyvként kell kezelniük, a szövetség pedig sablondokumentumok kidolgozásával igyekszik majd hozzájárulni a szektorszintű sztenderdek kialakításához és az átstrukturálási folyamatok egyszerűsítéséhez.

A héten a témában tartott szektorszintű egyeztetés egyik legfőbb megállapítása, hogy a bankcsődről szóló törvény elavult, így azt is módosítani kell majd az MNB ajánlásával összefüggésben. Emellett a résztvevők szerint szükség lenne B-tervre is abban az esetben, ha a bíróságon kívüli egyeztetések nem járnának sikerrel, ilyen lehetne például a gyorsított csődeljárás.