Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új befektetési alap háttere biztos alapokon nyugszik, hiszen az általa kezelt vagyon mérete meghaladja az 1200 milliárd forintot. Ebből 700 milliárd forint befektetési alapokban található, 500 milliárd forint pedig az intézményi ügyfelek, nyugdíjpénztárak és biztosítók számára végzett vagyonkezeléshez kapcsolódik.

Új szemlélettel kezdi meg működését a befektetési alap

2023 elején kezdi meg működését az MKB Ütemező Fejlett Piaci Részvény Alapok Alapja. A közlemény szerint az új szemlélet abban mutatkozik meg, hogy stratégiájának köszönhetően 9-12 hónapon keresztül, ütemezetten tervezi feltöltetni az alapot fejlett részvénypiaci eszközökkel, míg el nem éri a 90 százalékos részvénykitettséget.

Ez azért jelenthet segítséget, mert így nem a befektetőnek kell figyelnie, mi a megfelelő belépési pont. Ebben a periódusban havonta, az aktuális nettó eszközértékének maximum a 15 százalékos mértékéig vásárol a megcélzott alapokból, ezzel is elősegítve, hogy ne egy adott időpillanat makrogazdasági, tőkepiaci helyzetében kelljen a kezelésére bízott teljes állományt befektetnie, hanem az időzítés kockázatát mérsékelve, több hónapon keresztül építse fel az alap részvénypiaci portfólióját.

A stratégia része az is, hogy a szabad pénzeszközöket, melyek még nem kerültek befektetésre, az Alapkezelő elsősorban pénzpiaci eszközökben kívánja elhelyezni, így a portfólió részvénykitettséget még fel nem vett részével is hozamtermelésre törekszik.

Az alap jegyzési időszaka január 31-ig tart, ezen időpontig az MKB Bank hálózatában elérhető, ezt követően azonban a Takarékbank ügyfelei számára is elérhetővé válik.

Éppen a 30 éves évfordulón valósul meg a fúzió

Két olyan befektetési alap fúziójával jön létre az új konzorcium, amelyek már az 1990-es évek eleje óta folyamatosan működnek.

Az MKB Prémium Vállalati Kötvény Befektetési Alap 1992. december 15. napi indulásával a legkorábban indult, jelenleg is aktívan működő hazai alap. Az alap befektetési célja, hogy a vállalati kötvények tartásával és a kamatkockázat aktív változtatásával az állampapíroknál magasabb hozamot biztosítson a befektetőknek.

A Budapest Állampapír Alap néhány nappal később, 1992. december 18-án indult, célja, hogy alacsony kockázat vállalása mellett versenyképes hozamot biztosítson a befektetési jegyek vásárlóinak, elsősorban kötvény típusú befektetéseken keresztül.