Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mit jelent a befektetési hitel?

A befektetési hitel lehetőséget nyújt az Ön saját megtakarításain felül, további tőke befektetésére is. Ezt az extra tőkét a Társaságunk adja kölcsön Önnek egyes részvényvásárlásokra mindaddig - de maximum 12 hónapig - amíg az árfolyam alakulásokat nyomon követve Ön úgy nem dönt, hogy lezárja nyitott vételi pozícióit. Ekkor Ön visszafizeti a kölcsönzött tőkét és kamatait, ám a helyes piaci döntések után elért hozamok már kizárólag Önt illetik meg.

A befektetési hitel kizárólag egyes értékpapírok vásárlásakor igényelhető, összege pedig részvény vásárlás esetén maximálisan a fedezet 400%-a lehet! Ez azt jelenti, hogy Ön akár a rendelkezésére álló saját pénz- és értékpapír-állomány fedezeti értékének ötszöröséért is vásárolhat részvényt, hogy egy várható erősebb piaci emelkedés esetén Ön a saját tőkéjét meghaladó részvénymennyiséggel lehessen jelen a piacon, így realizálva akár ötszörös profitot.

Vegyünk egy egyszerű elképzelt példát!

Tegyük fel, hogy a MOL részvény árfolyama 20 000 Ft, Ön 1 000 000 Ft szabad pénzállománnyal rendelkezik, ez jelen esetben 50 darab részvény megvásárlásához elegendő. A saját erőt a befektetési hitellel kiegészítve akár 250 darabot is vehet a fenti árfolyamon 5 000 000 Ft értékben! (I. időpont)

Így, ha például Ön a MOL részvényeket 10%-os áremelkedés esetén 22 000 Ft-on értékesítené, a saját tőkéjét 1 500 000 Ft-ra, azaz 50%-al növelné! (III. időpont)

A befektetési hitellel történő részvényvásárlás kockázatai

A befektetési hitel igénybevételével kereskedni azonban kockázatos. A részvényárfolyam csökkenésével ugyanis veszteség keletkezik, ami a számlán lévő fedezeti összeget csökkenti. Amennyiben a fedezeti összeg olyannyira lecsökken, hogy már nem nyújt elég fedezetet a felvett hitelösszegre, a különbséget újabb fedezeti összeg befizetésével kell kipótolni! Vagyis nem csak a profit, de a veszteség is a többszörösére nőhet a befektetési hitel által!

Például, ha a 250 db MOL részvényt 19 000 Ft-os áron eladjuk (II. időpont), mert félünk az árfolyam további csökkenésétől, 4 750 000 Ft-ot értékben, akkor a 4 millió forintos hitelt visszafizetve így csupán 750.000 Ft marad a számlán, azaz a veszteség a saját megtakarításra vetítve 25%-os.

A kockázat mérséklése és a nagyobb veszteség elkerülése érdekében, kérjük, fogadja meg tanácsainkat!
- Kerülje a maximális tőkeáttétel kihasználását!
- Figyelje napon belül, de minimum minden nap az adott részvény árfolyam alakulását!
- Ellenőrizze naponta a számlájának fedezettségét a NetBroker-ben az Ügyfélanalitika menüpontban!
- Használja a "stop loss" megbízást!

A NetBroker befektetési hitel főbb jellemzői:

- Bárki számára, könnyen elérhető: a befektetési hitel keretszerződés megkötése után bármikor és azonnal igénybe vehető. A keretszerződést bármely Erste Bank fiókban aláírhatja.
- Költségkímélő, mivel Ön csak a tényleges befektetési időre fizet kamatot és az értékpapír eladásával a hitel automatikusan visszafizetésre kerül.
- A hitelhez fedezetként készpénzt és különböző értékpapírok széles skáláját fogadjuk el (pl.: magyar államkötvényt, diszkont-kincstárjegyet, Erste és ESPA befektetési jegyeket, egyes magyar és külföldi részvényeket is) a mindenkor hatályos Fedezeti és Biztosítéki hirdetményünknek megfelelően.
- A befektetési hitel futamideje 30 nap, amely 12 alkalommal automatikusan prolongálásra kerül a Társaság által a befektető ellenkező rendelkezése hiányában, így a maximális futamidő 1 év, a kamatláb pedig - melyet az Erste Befektetési Zrt. havonta, a 30 napos lejárat időpontjában terhel - 19%. A Társaságnál rendelkezésre-tartási díj nincs.

Kinek ajánljuk?

Elsősorban középtávra (1-6 hónapra) befektetni szándékozó Ügyfeleink figyelmébe ajánljuk, akik előtt már nem ismeretlen az értékpapír vásárlás és a tőzsdei kereskedés és a tőkeáttétel fogalma. Azonban a gyors piaci mozgásokat, napi szintű tőzsdei ügyleteket és a nagyobb tőkeáttételt kedvelő Ügyfelek körében is nagyon népszerű lehet a befektetési hitel.


További információkat és részletes feltételeket olvashat a NetBroker befektetési hitelről