A múlt év őszén alakult Innohightech Feltalálók, Fejlesztők és Befektetők Egyesülete útnak indította az Ipari Park Konzorciumok Projektet (IPK), amelynek legfőbb célja az egyesület feltalálóinak és fejlesztőinek segítése és támogatása szabadalmaik létrejöttében és megvalósulásukban itthon és külföldön, a találmányok, prototípusok ipari parkokban történő legyártatásának elősegítésével.

Az egyesület szerint jelenleg mintegy 150 fémipari gyártó cég érdeklődik a projekt iránt, emellett tárgyalásokat kezdeményeztek a gazdasági minisztérium illetékeseivel is - mondta a Napinak Paulik Péter az egyesület tanácsadója. Véleményük szerint hazánk gazdasági válságból való kilábalásához a piacképes találmányok megvalósításán át vezet az út.

A hazai ipari parkokban nagyvállalati struktúra bevezetésével, ágazati gyártásra specializálódott összevont termeléssel szeretnék felvenni a versenyt Európa exportra termelő cégeivel. A projekt szektorális közép- és kisvállalatok tömörítésével, gazdasági- és technológiai átalakításával, centralizált irányítással kezdi meg tevékenységét az egyesület közreműködésével, országosan a "magyar szürkeállomány" tudástőkéjének teljes körű kiaknázása érdekében. Ezekbe az Ipari Park Konzorciumokba biztosít tőkebevonási lehetőségeket az egyesület magán és intézményes befektetők részére.