Magyarország: Mi építettük a falat és az EU-nak kellene fizetnie érte. Ezzel a pikírt címmel számol be az amerikai Politico európai kiadása arról, hogy a budapesti kormány áthárítana 400 millió eurót (123 milliárd forint a 4-es metró építésének több mint negyede) a határkerítés költségéből a közös Európai büdzsére. Ez a kiadások fele.

A cikk szerint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke fordult ezzel a a kéréssel az Európai Unióhoz azzal, hogy a pénz a határvédelemre kell, amelynek része az újonnan épített kerítés a szerb határon. Az európai szolidaritásnak meg kell mutatkoznia a gyakorlatban is - idézte a hírportál Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert.

Jár, ami jár

A Politico kiemelte azt is, hogy a magyar kormány álláspontja szerint a kerítéssel egész Európát védték a bevándorlási hullámmal szemben. Ebben az esetben nem lehet szó kettős mércéről, azaz bármelyik ország bárhol védi az európai határokat, akkor ezért ugyanolyan joggal kérhet pénzt a közös kasszából. Magyarország Görögországgal és Olaszországgal azonos elbírálást érdemel.

A portál ezt követően emlékeztet arra, hogy Magyarország 2015-ben, a migrációs hullám csúcsán épített kerítést Szerbiával közös határára, majd egy második kerítést idén áprilisban adtak át. Két éve az Európai Bizottság szóvivője azt monda, hogy a testület nem ajánlja kerítések építését. Nem is olyan régen omlottak le az Európát megosztó falak, nem kellene ezeket újraépíteni - szólt a magyarázat.

Jól jön ez

A Reuters Lázár tegnapi szavainak ismertetése után megjegyzi, hogy a magyar felvetés csak napokkal előzi meg az Európai Bíróság döntését arról, hogy Magyarország és Szlovákia joggal utasítja-e el a bevándorlók kötelező uniós szétosztásáról hozott uniós határozatot. Jó eséllyel elveti a két kelet-közép-európai ország álláspontját.

A hírügynökség emlékeztet arra is, hogy az uniós vezetők közül Orbán utasítja el a legkeményebben a Közel-Keletről érkező bevándorlást. Kőkemény retorikája jól rezonál jobboldali pátja szavazóinak lelkében a 2018. áprilisi választások előtt. Eközben jelenleg 700 bevándorló tartózkodik az országban, akik közül 430-at szigorúan őrzött konténertáborokban tartanak a szerb határon.

Nem, de mégis

Az euobserver.com arra hívja fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság 2012-ben elítélte Görögországot, amely 12,5 kilométer hosszú kerítést épített Törökországgal közös határán a bevándorlók feltartóztatása érdekében. Ugyanakkor az unió részt vett két tucat hőkamera elhelyezésének finanszírozásában ugyanebben a térségben. Magyarán egy dolog a kerítésépítés finanszírozása és egy másik a határvédelemé.

Lattman Tamás nemzetközi jogász ugyan kommunikációs trükknek tartja az Orbán-kormány kérését, de nem zárja ki, hogy az Európai Bizottság adhat némi pénzt a saját hatáskörében elosztható forrásokból - derült ki a Klubrádiónak adott interjújából. Az EU korábban is támogatta a magyar határvédelmet. Ugyanakkor a 400 milliós követelést nevetségesnek tartja, amit szerinte Orbán Viktor is pontosan tud.

A határvédelem nem került közös EU-s hatáskörbe, így az egyes tagállamok feladata. Erre a célra, ahogy minden másra is, előre meghatározott költségvetés áll rendelkezésre az EU-ban, amelyhez hozzájárulnak az unió nettó befizető tagállamai. Ezt nem lehet megdönteni hirtelen benyújtott óriási kifizetési igényekkel. Egyébként két éve az kommunikálta a kormány, hogy segítség nélküli is felhúzza a kerítést - úgy tűnik, kénytelen lesz ehhez tartani magát.