Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kisöpört ügyeket az Alkotmánybíróság (Ab) csak új beadványok alapján veheti vissza a napirendjére, ebben az esetben azonban az eljárás is a nulláról indul majd. Magánszemélyként lehet a nyugdíjpénzári ügyeket tovább vinni - mondta az Indexnek Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke. Az új szabályok szerint egyéni érdekekre hivatkozva lehet csak ügyeket indítani, a beadványokban pedig az egyetlen lehetséges hivatkozási alap az emberi méltóság megsértése, a diszkrimináció lehet.

Az új szabályozás szerint, aki személyesen nem sértettje egy jogszabálynak, az nem fordulhat az Ab-hoz. A nyugdíjügyben ezt azt jelenti: csak a pénztártagok fordulhatnak beadványaikkal a testülethez. A Stabilitás sem készít szövetségként már új beadványt, azonban magánszemélyként továbviszik az ügyet - árulta el Bába. Erre az év elejétől számítva 90 napjuk lesz az érintetteknek, a korábban az Ab napirendjén szereplő ügyek megismételt benyújtására ennyi időt hagy az új szabályozás.

Az Alkotmánybíróságra ugyan több másik út is vezet, az egyik például az alapvető jogok biztosán, Szabó Mátén keresztül. A kasszatagok nála is kérhetik a beadvány elkészítését, Bába azonban úgy fogalmazott, jobbnak látták a beadvány közvetlen benyújtását, az ombudsmannal nem is egyeztettek az ügyben.

Az új beadvány egyébként ugyanarra a jogi érvelésre épül majd, amire az eredeti, csak a változó jogszabályok és az új alaptörvény miatt a hivatkozások változnak. Bába szerint ettől még az Ab döntése általános érvényű lesz, az ítélete "generális szabályként fog érvényesülni" - írta az Index.

A nyugdíjállamosítást lényegében a törvény megalkotása után közvetlenül, tavaly év végén és idén év elején számos alkotmánybírósági beadvány támadta meg.