A levelet a MOK közzétette a honlapján. Pintér Sándor levele szerint a kormány befogadta azt a javaslatot, amely szerint az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókat "békeidőben" csak a Munka törvénykönyve alapján, 44 napra lehessen kivezényelni egy évben (a törvényben 1+1 év szerepelt lehetőségként), viszont ez a veszélyhelyzet idejére nem érvényes - írja cikkében a hvg.hu.

A kormány elfogadta azt az érvet is, hogy az olyan családoknál, ahol 16 évesnél fiatalabb gyerek van, és mindkét szülő "szolgálati jogviszonyban álló" orvos, csak egyiküket lehessen kirendelni.

Eldőlt az is, hogy a vállalkozási szerződéssel az alapellátásban dolgozók is kapjanak "érzékelhető" béremelést, ők ugyanis a törvényből kimaradtak. (Plusz 71 milliárd forint forrás jut 2021-ben a háziorvosi és háziorvosi ügyeleti alapellátás finanszírozására, az alapellátásban tevékenykedő orvosok és szakdolgozók béremelésére.)

Pintér Sándor szerint a kormány nem értett egyet azzal, hogy az összeférhetetlenségi szabályokat jelentősen enyhítsék, vagy érzékelhetően elcsúsztassák a bevezetésének határidejét. "Ennek az az oka, hogy a javaslatok ellentétben állnak az egészségügy működésének korrekcióját indukáló egyik alapelvvel, azaz a köz- és magánegészségügy részbeni szétválasztásával kapcsolatos szakpolitikai álláspontjával."

A tárgyalásokon részt vevők aggódtak amiatt, hogy a törvényben rögzített határidő, amíg az egészségügyi szolgálati munkaszerződés tervezett tartalmáról az érintettet tájékoztatni kell, túl rövid, ezért a kormány úgy döntött, ezt a tájékoztatást a veszélyhelyzet megszűnését követően kell csak megadni.  Miután így nem lehet az új szerződéseket megkötni a törvényes határidőre, vagyis december 31-ig, a kormány megváltoztatta a határidőt. A törvényben garantált béremelést ettől függetlenül megkapják az orvosok - írja a hvg.hu.