A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Romániának jól jönne egy új készenléti hitel, amely biztosítékot jelentene a piaci hitelezőknek, olcsóbb finanszírozást biztosítva a költségvetésnek − mondta Victor Ponta, Románia miniszterelnöke a Bloombergnek. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében tavaly kötött hitelegyezmény 2013 márciusában jár le, Románia azonban továbbra is igénybe kívánja venni a Valutaalap szakértőinek iránymutatását, noha a rendelkezésre álló összegeket nem tervezi lehívni. A végső döntéssel azonban meg kell várni az őszi parlamenti választásokat − tette hozzá a kormányfő.

Ponta ugyanakkor elismerte, hogy a hivatalos, 2015-ös eurócsatlakozási céldátum túl ambiciózus. A jövő évi költségvetés 2,2 százalékos GDP-arányos hiányra épül, az államadósságot 2013 és 2015 között a jelenlegi 39 százalékos szintről a GDP 34 százalékára tervezi csökkenteni a kormány − jelentette ki Florin Georgescu pénzügyminiszter.

A bukaresti vezetés nemrég hivatalosan is visszavett korábbi, a gazdaság sarokszámait érintő előrejelzésein, a jövő évi GDP-növekedésre vonatkozó prognózis például 4,5 százalékról 3,1 százalékra csökkent, miközben 2014-ben 4,7 százalék helyett mindössze 3,6 százalékos növekedést várnak. Ezzel egy időben azonban csökken a költségvetési deficit is, Bukarest szerint jövőre a hiány a korábban becsült 2,5 százalékról 2,2-re, 2014-ben pedig 2,2-ről 1,2 százalékra mérséklődik. Az idei deficit viszont 1,9 százalékról 2,2 százalékra nő, miután Bukarestnek sikerült az IMF-nél elérni, hogy emelhessék a közalkalmazotti béreket és visszafizessék a nyugdíjasoktól jogtalanul levont járulékokat is. A bérek emelése ugyanakkor lökést adhat a fogyasztásnak, ami a gazdaságot − az első negyedévi recessziót követően − ismét növekedési pályára tereli − állítja Georgescu.

Noha az európai bizottság a korábbi 1,6 százalékról 1,4 százalékra módosította az idei GDP-növekedésre vonatkozó prognózisát, az IMF és a kormány továbbra is 1,5 százalékos növekedést valószínűsít. Georgescu szerint a bruttó hazai össztermék idén 607,5 milliárd lej helyett várhatóan 649 milliárdon tetőzik.

Bukarest tavaly tavasszal írt alá két évre szóló, mintegy ötmilliárd eurós elővigyázatossági hitelszerződést az IMF-fel és az EU-val, miután a 2009-ben kötött 20 milliárd euró értékű nemzetközi készenléti hitelmegállapodást sikeresen lezárta. Románia azonban egy újabb, egymilliárd eurós stand by típusú hitelegyezményt készül kötni a Világbankkal is, a folyósítás feltételeiről ma dönt a pénzintézet igazgatótanácsa. A hitel kamata 0,25 százalék, az összeg készenléti felára pedig évi 0,5 százalék. A világbanki hitelvonal finanszírozási alternatívát nyújthat Romániának amennyiben például a cds-ek ismét átlépnék az 500 bázispontos küszöböt − jelentette ki Stefan Nanu, Románia képviselője a világbanknál.

Bukarest az év elején 6,45 százalékos hozzammal értékesített állampapírokat az Egyesült Államokban, a cds-felár azonban akkor alig 300 bázisponton állt, jelenleg ismét átlépte a 470 bázispontos küszöböt. A pénzügyminisztérium idén − a két sikeres amerikai kötvénykibocsátást is beleértve − összesen nyolcmilliárd eurónak megfelelő összeget kölcsönzött, a kincstárában 5 milliárd euró és 7 milliárd lej (egy euró 4,45 lej) tartalék van.