Karácsoni-Pej Melindát nevezték ki a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság élére, amelynek egyes számú feladata, hogy éberen őrködjön az uniós költségvetési források szabályszerű felhasználása felett.

korrupcióüldöző szerv élére az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, Navracsics Tibor javaslatára nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök Karácsoni-Pej Melindát.

A Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság vezetőjének megbízatása 2023. január elsejétől négy évre szól. Karácsoni-Pej Melindáról pedig mindenekelőtt azt érdemes tudni, hogy korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi főigazgató-helyettese volt – írja a szabadeurópa.hu.

A kinevezésről szóló miniszterelnöki határozat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

A Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság feladatai a szervezet honlapján olvasható ismertető szerint, többek között: 

  • az összeférhetetlenségi nyilatkozatok és az érdekeltségi nyilatkozatok mintavételes ellenőrzése, az összeférhetetlenség megállapítására irányuló bejelentések kivizsgálása;
  • a lehetséges összeférhetetlenségi helyzetek azonosítása, ennek keretében kockázatelemzés készítése;
  • gondoskodik a fejlesztéspolitikai intézményrendszer szereplőinek az összeférhetetlenségi helyzetek elkerülésével kapcsolatos tudatossága növeléséről,
  • anonim bejelentőrendszer működtetése;
  • kapcsolattartás és együttműködés a nemzetbiztonsági szolgálatokkal és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervekkel.

Az igazgatóságnak a tevékenységéről évente be kell számolnia az uniós pénzügyi támogatások végrehajtásához kapcsolódó csalás, összeférhetetlenség feltárására létrejött Integritás Hatóságnak.

Az igazgatóságot az év végéig megbízott igazgatóként Szele Tamás vezeti.

Brüsszel kedvvért születtek a korrupcióvadász intézmények

A Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóság is azzal a céllal jött létre, hogy Magyarország teljesítse a Brüsszelnek tett vállalásait azért, hogy megérkezzenek hazánkba a Magyarországnak járó uniós források. A magyar kormánynak ugyanis november 19-ig van ideje arra, hogy teljesítse vállalásait, elsősorban azzal kapcsolatban, hogy felszámolja – a brüsszeli aggályok szerint – az országban tapasztalható korrupciót.

Navracsics Tibor a napokban jelentette be, hogy elértük a célunkat, az év végéig minden olyan megállapodást aláírtunk az Európai Bizottsággal, amely zöld utat ad ahhoz, hogy hozzáférjünk az uniós forrásokhoz. Ez egyúttal lehetővé teszi 130 milliárd forintnyi előleg megérkezését, így meg tudjuk kezdeni a pályázatok kiírását, elindítani azokat a fejlesztéseket, amelyeket az EU-s forrásokkal támogatni tudunk.