A Hollandiából indult, mára már Magyarországot is elérő tojásbotrányban a fipronil nevű vegyület a ludas. Ezzel szennyeződött rengeteg tojás, márpedig ez a vegyület veszélyes lehet - derül ki a Laboratorium.hu élelmiszer-biztonsággal is foglalkozó szaklap összefoglalójából.

A fipronil vízben kismértékben oldódó, fehér por formájú, penészre emlékeztető szagú, úgynevezett amino-pirazol-karbonitril vegyület. A hivatalos neve elég bizarr: a Nemzetközi Elméleti és Alkalmazott Kémiai Szövetség (IUPAC) szerint a fipronil szisztematikus neve: "5-amino-1-[2,6-dichloro-4-(trifluoromethyl)phenyl]-4-(trifluoromethylsulfinyl)pyrazole-3-carbonitrile)".

A mezőgazdasági termelésben a növényeken és a baromfikon élősködő tetűk ellen rovarirtó szerként (inszekticid) használják, de az állatokon és az emberen élősködő rovarok, valamint hangyák, csótányok, kullancsok, termeszek, lepkék, gyökérférgek ellen is hatásos. Kutyák élősködő-mentesítésére például testtömeg-kilogrammonként 10 milligrammot hatóanyagot javasolnak a szakemberek.

A fipronil azért veszélyes, mert az idegrendszerben - a gamma-amino-vajsav által vezérelt klorid-kálium egyensúly gátlása révén - az izmok görcsös állapotát idézi elő, ami súlyos esetben halálhoz vezethet. Ez a folyamat zajlik le a rovarirtó szerrel érintkező rovarok esetében is. A vegyület a melegvérűekre nézve a közepesen, halak és méhek szervezetére viszont a rendkívül toxikus anyagok közé tartozik. A krónikus toxicitási kísérletek során megállapították, hogy patkányokon 52 hetes kezelés hatására a pajzsmirigy hormonrendszere sérül, illetve máj- és veseelváltozások lépnek fel. Hosszabb idejű kitettség esetén a fipronil humán karcinogén, azaz rákkeltő vegyületnek tekinthető.

A fipronil mezőgazdasági alkalmazására uniós rendelet vonatkozik. Szabálytalan alkalmazása, például túladagolás esetén a vegyület és metabolitjának maradványa (reziduuma) megjelenhet - ahogy most  a tojásbotrányban meg is jelent - az élelmiszerekben, nevezetesen az étkezési tyúktojásban.  Az említett rendelet mellékletében a tojásra vonatkoztatott határérték 5 µg/kg, ha ennél több, az ártalmas lehet.

A fipronilról és a vizsgálati módszerekről a Laboratórium.hu cikkében olvashat részletesen.