Július 1-től 9 milliárd forint áll rendelkezésre, melyre 40 százalékos támogatási intenzitás mellett a környezetterhelést csökkentő beruházást megvalósító vállalkozások pályázhatnak - mondta el Bencsik János.

Emellett egy korábbi szén-dioxid kvóta értékesítésből - várhatóan még ugyancsak a nyár folyamán - mintegy 4,4 milliárd forint pályázati forrás válik elérhetővé családi házak energetikai fejlesztésének támogatására.

Magyarország még mindig 100 milliárd forint feletti értékben rendelkezik értékesíthető szén-dioxid kvótával. Mivel az államadósság-csökkentés miatt idén költségvetési pluszpénz nincsen hasonló programok megvalósítására, azok a kvótaértékesítésből befolyó bevételek terhére finanszírozhatók.

Így a remények szerint ebből a forrásból teremtődhet meg 2011 végéig a panel program keretében felújításra váró újabb, mintegy 23 ezer lakás korszerűsítésének lehetősége is.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében az elmúlt fél év során 198 hazai kis- és közepes vállalkozás kapott támogatást. Ezek egyike a Béres Zrt. szolnoki üzeme, ahol mintegy 100 millió forintból befejezéséhez közeledik a létesítmény fűtési-hűtési rendszerének korszerűsítése és informatikai hálózatra telepítése, mely 20 százalék körüli energia megtakarítást eredményez.

Emellett megújuló energia hasznosítására idén eddig 7 pályázó 4 milliárd forintot nyert - tette hozzá az államtitkár jelezve, hogy ez utóbbi beruházások 70 ezer tonna szén-dioxid kibocsátás megtakarítását teszi lehetővé, ártalmatlanításra váró melléktermékek felhasználásával.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyébként eddig Törökszentmiklós és a megyeszékhely járt élen az energetikai fejlesztésekben - tájékoztatott Bencsik János, aki arról is beszélt, hogy folyamatban van a nemzeti energiapolitika "átszabása". Mint mondta " a nemzeti érdekek érvényesítése érdekében növelnünk kell e területen az állami tulajdon mértékét és az állam szabályozó erejét".

A változtatások legfontosabb céljai között a biztonságot, a megfizethetőséget és a fenntarthatóságot említette, amihez a két legfontosabb eszköz az energiatakarékosság, illetve a hatékonyság növelése. A gyermekintézmények ilyen korszerűsítése ráadásul a következő generációk szemléletét is formálja - hangsúlyozta az államtitkár, aki példaként szólt a törökszentmiklósi Bercsényi gimnázium épületéről, ahol napelemekkel és egy kis szélerőművel állítják elő az intézmény számára szükséges energia egy részét.