A bizottság nyújtja be az Országgyűlésnek az erről szóló törvényjavaslatot, amely az új alaptörvényből következő első sarkalatos, kétharmados törvény lesz - mondta Rogán Antal. A bizottság 18 igen, valamint a Jobbikos, és MSZP-s képviselők tartózkodása mellett hétfőn döntött arról, hogy benyújtja az Országgyűlésnek az ÁSZ-ról szóló új törvényt.

Az új törvény jelzi, hogy Magyarország számára kiemelten fontos a közpénzek felhasználásának ellenőrzése, és az, hogy a következő években olyan költségvetési politika alakuljon ki, amely lehetővé teszi az ország vagyonának folyamatos növekedését, és az államadósság csökkenését - mondta Rogán.

Mivel az új alaptörvény erőteljes "közpénzügyi rendbetételt" céloz meg, feltétlenül fontos, hogy a számvevőszék pozíciója is megerősödjön - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Domokos László a bizottsági szavazás előtt hangsúlyozta: több szempontból "megérett a helyzet" arra, hogy áttekintsék az Állami Számvevőszék működését, így egyetértenek a gazdasági bizottság előterjesztésével.