„A kormánynak azért szűk a mozgástere, mert 2004-ben az uniós csatlakozási tárgyalások során a baloldali (Medgyessy–Gyurcsány-) kormány kérhetett volna kedvezőbb számítási szabályt a kötelezően alkalmazandó jövedéki és áfarendelkezések alól; de nem tette” - válaszolta a Kormányzati Tájékoztatási Központ, amikor az atv.hu arról kérdezte, lehetne-e enyhíteni a rekord árú üzemanyagok adóterhein. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón megismételte a választ, hogy (az uniós csatlakozási) megállapodást a Medgyessy-kormány kötötte, de a kormány jelenleg is vizsgálja, a magyar háztartásoknak milyen terhet jelent a megemelkedett benzinár.

A hvg.hu most arról ír, hogy a Medgyessy-kormánynak vagy az EU-nak igen kevés köze van ahhoz, hogy jelenleg mennyit kell fizetni az üzemanyagért.

Az unióban az energiatermékek esetében minimális jövedékiadó-szinteket határoznak meg, ezt bizonyos mennyiség után (a benzin esetében ezer literenként) számolják – független tehát a termék árától. Ezt némileg finomítja a 2010 után bevezetett magyar szabályozás, amely alapján ha a nyersolaj világpiaci ára 50 dollár felé emelkedik, akkor az adó pár ezer forinttal csökken. Ez az ólommentes benzin esetében 120 ezer/125 ezer forintot jelent ezer literenként, a kőolajnál pedig 110 350/120 350 forintot (ehhez adódik még a készletezési díj ötezer forintja).

A magyarországi adó euróban átszámolt értéke az EU július elsejei összesítése alapján, a jelenlegi, a magas ár miatt alacsonyabb szinten még az elvárt minimumértéket (az ólommentes benzin esetében ez a 359 euró, a dízelnél pedig 330 euró) sem éri el. Nagy lehetőség tehát nincs a csökkentésre, azzal már szembemennénk az uniós szabályokkal - írja a hvg.hu.

Kaptunk mentességet, de az már kifutott

A 2004-ben EU-hoz csatlakozott tíz ország átmeneti mentességet kapott. Magyarország például azt vállalta, hogy 2010-ig fokozatosan emeli fel az elvárt szintre az adó mértékét. Voltak olyan országok is, amelyek mentességet kértek az emelés alól – ezt a magyar kormány is megtehette volna –, ám minden ilyen átmeneti rendelkezés legkésőbb 2012-re kifutott.