Az elmúlt hetek igen mozgalmasan teltek az olaj és az üzemanyagpiacon. Szombaton jemeni húszi lázadók dróntámadásokat intéztek két szaúdi olajfinomító ellen. Világszinten ez 5 százalékos ideiglenes kínálatcsökkenést jelentett, a hazai üzemanyagárakat is meghatározó Brent olaj ára hétfőn a korábbi hordónkénti 60 dollár körüli szintekről 69-re ugrott. Azóta kissé megnyugodtak a piacok, jelenleg 65 dollár környékén kereskednek vele.

Ennek hatására voltak olyan félelmek, hogy itthon is jelentős drágulás lesz a kutaknál. Ez a benzin esetében 7, a gázolajnál 5 forintot jelent péntektől, amely bár nem szokványos drágulás, nem is példa nélküli.

Nemcsak az olajár dolgozik a magyarok ellen

Van azonban egy másik tényező is, amely a magyarokat érinti, ez pedig a forintgyengülés. Bő egy hónappal ezelőtt az euró 325 forintot ért, a dollár árfolyama pedig 293 volt. Jelenleg 332,6 és 300,8 forintot kell fizetni értük.

Éppen ezért a Napi.hu megnézte, miként alakult a benzin és gázolaj ára Magyarországon a többi európai uniós országhoz képest augusztus és szeptember közepe között. (Az Európai Bizottság adatszolgáltatásához igazítva az augusztus 19. és szeptember 16. közötti időszakot vetettük össze). Ebben az összehasonlításban a finomítót ért támadás hatásai még nem érződnek.

Minden ország saját devizájában számolva a benzin minden országban olcsóbb lett, kivéve Máltát, ahol nem változott, valamint Magyarországot, ahol 0,34 százalékkal drágult és Ausztriát, ahol 0,65 százalék volt az áremelkedés mértéke. Az üzemanyag árát természetesen számtalan helyi tényező befolyásolja.

A gázolaj ebben az időszakban 18 országban drágult, 10-ben pedig olcsóbb lett. A legmagasabb emelkedést azonban (forintban számolva) a magyar autósoknak kellett elszenvedniük: ez 3,97 százalékot tett ki. Minket Luxemburg (3,78) és Hollandia (3,48) követett.

Beszédes adat továbbá, ha minden ország üzemanyagárát forintra váltjuk és megnézzük, hogy miként változott ez az elmúlt hónapokban. Ha például Ausztriában benzint tankolunk, akkor 2,55 százalékos a drágulás egy olyan ember számára, aki forintban kapja a fizetését, szemben az osztrákok 0,65 százalékos emelkedésével. A dízel egy magyarnak 3,97 százalékkal drágább, egy helyinek 2,04 százalékkal.

A szlovák benzin nekünk 1,58 százalékkal lett drágább, a helyieknek 0,3 százalékkal olcsóbb. A gázolaj 2,74 százalékkal kerül több, míg a szlovákok 0,83 százalékos drágulást kellett, hogy lenyeljenek.

A román benzin ára forintban stagnált, lejben 1,74 százalékkal lett olcsóbb. A gázolajé 3,8 és 1,94 százalékos arányban változott.

A magyar üzemanyag árát egyrészt emeli, hogy a dollárban számolt nyersanyaghoz is drágábban jutunk hozzá, illetve az is, hogy ahogy kitesszük a lábunkat az országhatáron túlra, a pénzünk kevesebbet ér.