A 480-as árstop tovagyűrűző hatásai számos változást hoztak a piaci viszonyokban, miközben óriásira nőtt a kereslet.

Január és március között közel 1,1 milliárd liter üzemanyagot tankoltak a „színes” kutakon – írja a Népszava.

Ez messze rekordérték. Az első negyedévi csúcsot eddig 2019-ben tankolták az márkás láncok ügyfelei 890 millió literrel. Az ugrás szintjére jellemző, hogy az eddigi legnagyobb első negyedévi növekedési mértéket 2015-ben mérték, 10 százalékkal.

Ezen belül a szövetség a gázolaj piacán még nagyobb, 43 százalékos ugrást tapasztalt. A színes kutak ügyfelei így az első negyed év során 640 millió liter dízelt vásároltak.

A benzin sem maradt el ettől sokkal: a termékből 383 millió liter fogyott, ami 29 százalékkal több, mint tavaly az első három hónapban. Ezen belül ugyanakkor a 95-ös motorbenzin 42 százalékos ugrással szintén kilőtt.

Az elmúlt három év során folyamatosan zuhant a 95-ös népszerűsége, amivel párhuzamosan egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a prémiumtermékek. Ennek megfelelően kiemelt minőségű benzinekből ezúttal 13 százalékkal kevesebbet, 59 millió litert értékesítettek a márkás kutakon.

Szakértők szerint a jelenség egyértelműen az alapüzemanyagok tavaly november 15-e óta érvényes, 480 forintos felső korlátjával magyarázható.

Az autósok szabályosan megrohamozták a kutakat. Ennek tudható be az alapüzemanyagok térnyerése, ami elsősorban a 95-ös esetében szembetűnő változás.